Pitanje savetnici

Koju srednju školu mogu da stavim na listu želja, a da je u njoj akcenat na jezicima?

Draga savetnice, završio se prijemni i uskoro predajem listu želja za srednju školu. Odlučila sam da to bude gimnazija, društveno-jezički smer, posle bih najverovatnije pokušala da upišem Filološki fakultet. Napisala sam tri gimnazije koje bih baš volela da upišem i koje mi odgovaraju po pitanju prevoza, imam 96 poena i trebalo bi da upadnem u neku od prve tri škole, ali na listu želja trebam da napišem mnogo više od te tri :) Nisam razmišljala preterano o drugim školama jer sam se fokusirala na ove koje baš želim, imajući u vidu da imam dovoljno poena. Moje pitanje za tebe je, koju srednju školu mogu da stavim na listu želja, a da je u njoj takodje akcenat na jezicima (ne računajući Filološku gimnaziju) kako bih posle mogla na Filološki fakultet. Hvala ti unapred :)

651
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Kada je reč o društveno-jezičkim smerovima u gimnaziji, one rade po istom planu i programu, što znači da ne postoji značajnija razlika kada je reč o sadržajima koje ćeš tamo učiti. Fokus jeste na društvenim naukama i jezicima, te je važno da izvučeš maksimum iz toga što ćeš dobiti iz škole. :)

Takođe, važna stvar kod Filološkog fakulteta je da na različitim grupama za jezike počinje od različitih nivoa (npr. za engleski jezik je nužno da imaš dobru osnovu, dok npr. za turski ili neki drugi jezik to nije neophodno). S tim u vezi, treba da imaš na umu da ćeš veliki deo znanja steći tek na fakultetu i kroz praktično učenje, a da je period srednje škole samo jedan vid pripreme za to. :). To u praksi znači i da, ukoliko si upisala srednju školu koja ti možda sada ne deluje kao da će te dovoljno pripremiti za Filološki fakultet, to nije ništa strašno, jer svakako postoje načini da se pripremiš za studije ali i za kasniji rad. :)