Pitanje savetnici

Upis na veterinarski fakultet

Poštovani, učenik sam 3.godine Sabačke gimnazije(smer za obdarene učenike u Filološkoj gimnaziji) i želim da upišem Fakultet veterinarske medicine. Pročitala sam da ne mogu jer mogu samo oni koju su završili prirodni,opšti i društveni. Da li mogu da dam razliku predmeta za npr. društveni smer? Da li bih tada mogla da polažem prijemni za FVM? Pozdrav.

723
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

U ovom trenutku, uslovi za polaganje prijemnog ispita podrazumevaju da kandidati imaju završen opšti, prirodni ili društveni smer gimnazije. Više o tome možeš da pogledaš na linku ovde. To ne mora da znači da procedura neće biti promenjena do trenutka kada ti budeš upisivala fakultet. :)

Svakako, Fakultet veterinarske medicine jednako uvažava kandidate koji su inicijalno završili školovanje u nekoj od škola koje su preduslov za upis, kao i kandidate koji su se prekvalifikovali. Ukoliko je ovaj fakultet tvoja definitivna želja, postoji nekoliko mogućnosti za prekvalifikaciju kako bi stekla uslov. Ako se odlučiš na taj korak, bilo bi dobro da se raspitaš u školi (gimnaziji ili nekoj drugoj školi) šta je sve potrebno za prekvalifikaciju. Važno je da znaš da proces prekvalifikacije zahteva i vreme i trud da bi se položili svi potrebni ispiti. Svakako, verujem da uz dovoljno želje, motivacije i posvećenosti lako možeš da prevaziđeš sve izazove i ostvariš svoju želju kada je reč o daljem školovanju. :)