Pitanje savetnici

Zanima koji je smer na Saobraćajnom fakultetu bolji drumski i gradski transport ili bezbednost drumskog saobracaja?

Zdravo,zanima koji je smer na saobraćajnom fakultetu bolji drumski i gradski transport ili bezbednost drumskog saobracaja?S kojim smerom se pre dobije posao?I sa kojim bi mogao da se dobije posao u MUPu?Hvala unapred

2079
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Plan i program ovih smerova možeš da pogledaš na linkovima ovde i ovde. Razmisli šta od predmeta više odgovara tvojim ineteresovanjima i za šta procenjuješ da će ti lakše ići od ruke. :). Teško je proceniti koji je od ta dva smera “bolji”, s obzirom da se uglavnom radi o subjektivnom osećaju studenata koliko se pronađu u određenoj oblasti i kako se bore sa svim izazovima studija :). 
Takođe, važno je i da znaš da sama diploma fakulteta, bez obzira na smer koji završiš, nije uvek i garancija za budući posao. Fakultet će ti dati čvrstu teorijsku osnovu za dalji rad, ali je važno da se i ti angažuješ tokom studija. To mogu biti različite prakse, stručna usavršavanja, ali i generalno povezivanje sa ljudima iz struke. Iskustvo koje stekneš kroz taj van-nastavni rad kao i kontakti sa kojima se povezeš mogu biti ključni za tvoj budući posao. Takođe, praksa kroz koju ćeš proći će ti svakako biti prilika da saznaš više o radnim mestima i poslovima koji se svakodnevno obavljaju u okviru tvoje buduće struke, kao i da prepoznaš šta je ono čime bi volela da se baviš, a šta ti se ne dopada. Ukoliko želiš da istražiš kakva je trenutna situacija, možeš da pogledaš neke od aktuelnih oglasa za posao na platformama poput Poslovi.infostud i da pogledaš kako trenutno izgleda potražnja za stručnjacima iz ove oblasti. :)
Kada je reč o zaposlenju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, na linku ovde, možeš da istražiš kako izgledaju javni konkursi za zapošljavanje, pa možeš da istražiš kakav je profil potreban za oblast saobraćaja.