Pitanje savetnici

Rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova

Dobar dan Savetnice! U septembru upisujem 4. godinu srednje škole tako da je samim tim došlo vreme za razmišljanje o fakultetu. Interesuje me rad u Mup-u, konkretno kao inspektorka, ali nisam sigurna kako funkcioniše zapošljavanje. Naime, ne mogu da upišem Kriminalističku akademiju, pa bih možda odabrala smer unutrašnjih poslova na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Znate li možda kako se dolazi do posla inspektora i da li se vrši bezbednosna provera članova porodice kao i na akademiji? Hvala unapred na odgovoru!

2890
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da već sada razmišljaš o daljem školovanju i budućem zanimanju. :)

Da bi neko postao inspektor u policiji, pre svega potrebno je da ima određeno radno iskustvo. Većina inspektora je počela na nižim pozicijama (najčešće od pozicije policijski službenik), te su kroz rad napredovali, usavršavali se i stekli dovoljno znanja i veština da mogu samostalno da obavljaju posao inspektora. Konkursi za zapošljavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova su javni, i na linku ovde možeš da pogledaš kako oni izgledaju za svaku poziciju koja se otvori. 

Smer unutrašnjih poslova na Pravnom fakultetu može biti dobar odabir ukoliko odlučiš da radiš u policiji, a svakako ti je daje mogućnost i za bavljenje drugim poslovima u okviru pravne struke. 

Više o bezbednosnoj proveri možeš da pronađeš na linku ovde.