Pitanje savetnici

Život u studentskom domu

Želela bih da studiram u Beogradu. Studiranje u domu mi se čini pre svega finansijski povoljno, ali i interesantno s obzirom na to da sam u stalnom kontaktu sa vršnjacima koji su u sličnim vodama :) Međutim, nisam sigurna u vezi s nekim stvarima.

Pre svega kod kuće sam uvek imala svoju sobu, u kojoj sam navikla da kada recimo učim, učim na glas, imam svoju privatnost, uvek imam tu sobu na raspolaganju. Ne znam kako će izgledati da delim sobu sa nepoznatom osobom? I koliko ću tu svoju naviku što se tiče učenja moći da ostvarim?? kakva su vaša iskustva u vezi s tim? Kako se studenti snalaze, postoje li rešenja za ovakve stvari?

Pored toga interesuje me da li postoji neko pravilo po kojem se dobijaju sobe sa manjim brojem kreveta, u krajnjem slučaju samice. Da li je to puka sreća ili postoje drugi faktori koji utiču na to? (broj poena, materijalno stanje, veza ili možda nešto drugo?) I da li ja mogu da konkurišem za određenu sobu ili ne, u prijavi ili negde? Volela bih da mi sav taj sistem i uopšte život u domu pojasnite.

1601
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Za početak evo ti link na Infostudu gde možeš o domovima da se raspitaš: http://prijemni2.infostud.com/studentski_domovi/

Osim ovog linka savet će ti možda i najbolje dati neki student koji je možda baš iz tvog mesta a boravi u domu, zato što oni znaju sve informacije i sve fore koje ne možeš naći ni na sajtovima ni na drugim zvaničnim mestima. Što se mog znanja i iskustva tiče, domovi se raspoređuju prema rang listi koja se pravi u odnosu na težinu faksa i na uspeh pojedinačnih studenata, zapravo što si bolji student, to ti sleduje bolje mesto u domu i bolji dom.

Domovi su razni, ima ih fenomenalnih a ima onih u lošem stanju. Doduše, možda su neki u međuvremenu renovirani. Sobe postoje samica a ima ih i 4krevetnih soba. Ja sam bila u jako malim i lepo sređenim sobama za dvoje, a bila sam i u nekim koje izgledaju kao hotelske, a čula sam i za neke domove gde postoji zajedničko kupatilo, što i nije baš najbolje. Dakle razni su uslovi zato što ima puno domova.

Osim uspeha na studijama i na prijemnom, mislim da može imati ulogu i veza ako je imaš za dom. Tako je bilo pre desetak godina kada sam ja bila studenat, ali moguće je i da danas pomaze veza. Mislim da je dom odlična situacija za studenta koji nije iz Beograda. U pravu si da je jeftinije, i mnogo je za život lakše, posebno što imaš menzu, imaš puno studenata sa tvog i drugih fakulteta, razvijaš dobru mrežu ljudi, imaš društvo, uvek su neke žurke i druge akcije organizovane. Tako da mislim da je bolje i lepše nego da živiš privatno. A jeftinije svakako. Što se tvojih navika učenja tiče to dosta zavisi. Zavisi od faxa koji ćeš upisati. A moguće je da će ti se navike vremenom menjati.

Sa cimerima je opet moguće dogovoriti se oko korišćenja sobe, a čak i oni međusobno imaju obaveze u različito vreme. Zato što nisu uvek u sobi studenti sa istog fakulteta. Osim toga postoji nekoliko studentskih čitaonica, gde se uči. Recimo u domu Studentski grad na Novom Beogradu, postoji fenomenalna čitaonica, jako velika, gde dolaze mnogi studenti koji su čak i iz Beograda da uče. Zato što su uslovi odlični. Tišina je i sve je podređeno učenju, a radno vreme je od ranih jutarnjih do kasnih večernjih časova.

Mislim da rešenja uvek postoje, posebno kada pokušaš da se snađeš i organizujes. Što si bolji student, zapamti, to su ti i uslovi za rad obično bolji. 28 Dec 2009