Pitanje savetnici

Sticanje radnog iskustva

Zdravo! Završila sam osnovne studije na Filološkom fakultetu (smer anglistika), i trenutno završavam master studije na Pravnom fakultetu (evropske integracije). Počinjem da se prijavljujem i za prakse i za poslove u raznim nevladinim organizacijama i uvek nailazim na isti problem: svi traže radno iskustvo koje nemam i nemam priliku da steknem jer svi žele nekoga sa iskustvom. Da li imate neko rešenje? Znate li za nekakvu praksu ili organizaciju koja je voljna da pruži priliku kandidatima da steknu svoje prvo iskustvo? Veliki pozdrav!

733
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Pre svega, drago mi je da si tako aktivna i da radiš na pronalasku svog prvog posla!

Volela bih da te ohrabrim da nastaviš da apliciraš za konkurse koji odgovaraju tvojim potrebama i interesovanjima. Važno je da pored platformi za traženje posla, redovno pratiš i druge kanale komunikacija organizacija (pre svega društvene mreže) za koje želiš da apliciraš jer se često i na taj način objavljuju konkursi. Značajan resurs su i tvoje kolege, kod kojih uvek možeš da se raspitaš da li možda znaju za neko radno mesto koje bi moglo da ti bude interesantno ili da te preporuče za određenu poziciju. 
Takođe, važno je da te ne demotivišu svi uslovi koji su navedeni u konkursu. Poslodavci često traže “savršenog” kandidata, svesni da im kandidat možda i neće ispunjavati u potpunosti svaki uslov. U praksi, to može da znači da neko ko ima i manje iskustva nego što je navedeno u konkursu, može ispuniti neke druge kriterijume i biti kvalifikovan za obavljanje određenog posla. 
Zato je važno da u CV-u i motivacionom pismu navedeš svako relevatno iskustvo koje imaš, nezavisno od toga na koji način si ga stekla. Možda tvom budućem poslodavcu zapadne za oko neki predmet koji si slušala na fakultetu, ili neke određene veštine koje si stekla kroz npr. neko volontiranje ili angažman koji si imala tokom studija. 
Svakako, važno je da ne odustaneš od apliciranja, jer iako proces do prvog posla može biti naporan i na momente demotivišući, to je jedini način da dođeš do poslodavca koji će prepoznati sve tvoje potencijale. :)

Nadam se da sam malo pomogla, a ako imaš dodatnih dilema, slobodno nam piši. :)