Pitanje savetnici

Saobraćajni fakultet

Dobar dan, Četvrta sam godina smera turističko-hotelijerski tehničar, dakle pretežno društveni i jezički predmeti... Odlučio sam se za upis na Sobraćajni fakultet jer mi se čini kao veoma zanimljivim i perspektivnim za zapošljavanje nakon diplomiranja, jedini problem mi je što me veoma plaši matematika koja treba da se sprema za prijemni ispit jer generalno imam jako lošu osnovu iz srednje i osnovne škole sa tim predmetom.

748
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Super što si odabrao fakultet koji te interesuje!

Nije neuobičajeno da se neko posle društveno-jezičkog usmerenja odluče na prirodne ili tehničke nauke :). Da li si razmišljao o tome kako ćeš se spremati za prijemni? Da li to podrazumeva da ćeš ranije početi sa pripremama za prijemni i da li si razmišljao o traženju dodatne pomoći od strane nekoga ko može da ti pomogne oko pripreme (profesor u školi, dodatni časovi sa privatnim profesorom, pomoć nekog člana porodice ili prijatelja…)?

Fakultet je objavio primere zadataka (možeš pogledati ovde), a i do sada su imali praksu pripreme za polaganje prijemnog, te možeš da razmotriš i tu opciju. 

Važno je i da razmisliš i o planu učenja posle prijemnog. Matematika se polaže na prijemnom ispitu, ali i kasnije se polaže u vidu regularnih ispita na svim smerovima. Daleko od toga da je neizvodljivo da se uspešno položi prijemni i svi kasniji ispiti, samo je važno da razmisliš da li si spreman da uložiš više vremena i energije u to kada bude potrebno. To podrazumeva spremnost i volju za učenjem, u nekim momentima i odricanje od nekih stvari kako bi se posvetio učenju, traženje dodatne pomoći od kolega i/ili starijih studenata. Ako te ova oblast zaista interesuje, verujem da ćeš imati dovoljno motivacije da uspešno savladaš sav sadržaj i prevaziđeš sve izazove. :)

Kada je reč o upisu na fakultet, verujem da uz dobru pripremu može da se ostvari sasvim dobar uspeh. Važno je samo da ti iskoristiš sve resurse koji su ti dostupni (prethodne testove, dodatne časove…), počneš sa pripremom na vreme, i u kontinuitetu radiš na pripremi za prijemni ispit. Velika prednost je što sada imaš dovoljno vremena, te ostaje da pepoznaš sve što može da ti pomogne u učenju i iskoristiš te mogućnosti koliko god možeš. :)