Pitanje savetnici

Zanima me da li nakon strukovnog mastera mogu da upišem doktorat?

Poštovanje, ja sam završila osnovne strukovne studije za medicinsku sestru. S obzirom da imam želju da nastavim školovanje, zanima me da li nakon strukovnog mastera mogu da upišem doktorat? Ukoliko to nije moguće, da li postoji neki fakultet koji pruža mogućnost doškolovanja, kako bih naknadno stekla i akademsko znanje, ali bez upisivanja studija ispočetka, već da mi priznaju neke ispite? Hvala unapred na odgovoru.

2786
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Prema aktuelnom Zakonu o visokom obrazovanju, doktorske studije se vezuju za akademske studije

U ovom trenutku, nisam upoznata sa tim da trenutno postoji akreditovan program na fakultetima i visokim školama u ovoj oblasti koji bi ti omogućio više znanje i zvanje od master strukovnih studija. 

Svakako, mislim da je sjajno što razmišljaš o daljem učenju i unapređivanju svojih znanja. Bez obzira na akademski razvoj, postoji puno prilika za usavršavanje kroz neformalne načine, kroz različite seminare, škole, obuke i treninge. S obzirom da se baviš vrlo "praktičnim" zanimanjem, postoji mogućnost da stekneš dodatna znanja i veštine i da time postaneš još bolja u svom radu, nezavisno od akademskog znanja. :)

Svakako, postoji opcija i upisivanja osnovnih akademskih studija, ukoliko želiš da razmotriš i tu mogućnost, gde postoji mogućnost da ti se priznaju ispiti koje si već položila, ukoliko postoji preklapanje u sadržaju. :)