Pitanje savetnici

Fon ili psihologija

Četvrti sam razred i dvoumim se izmedju FON-a i psihologije. Nekako mislim da sa FON -om imam više opcija za posao, ali je psihologija ono sto me zanima stvarno. Volela bih i kad bih mogla da iskombinujem ova dva fakulteta na primer da zavrsim osnovne studije na FON-u a master na psihologiji, medjutim ne znam koje bih diferencijalne ispite morala da polazem i da li bi to bilo izvodljivo. Master sam mislila na Filozofskom fakuletu u Beogradu, i cak i ako nije privatni fakultet verovatno bih plaćala ( a mozda i ne bih ne znam to ) Ako mozete neke informacije da mi date bila bih zahvalna. Pozdrav.

942
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je što si prepoznala svoja interesovanja i što razmatraš više opcija :). Fakultet organizacionih nauka jeste prepoznat u poslednje vreme kao vrlo perspektivan i da pruža studentima brojne mogućnosti koje im kasnije pomažu da lakše dođu do prvog zaposlenja. Sa druge strane, psihologija kao oblast takođe nudi veliki prostor za zaista širok dijapazon poslova koje neko može obavljati - od stručnog saradnika u školi, kliničkog psihologa, psihoterapeuta do menadžera ljudskih resursa. 
Važno je da znaš da diploma fakulteta neće možda biti presudna za tvoj budući posao, već će to biti tvoje znanje i veštine. U tom kontekstu, za koji god fakultet da se odlučiš, važno je da maksimalno koristiš mogućnosti koje su ti na raspolaganju - od dodatnog angažovanja kroz projekte na fakultetu, učešća na različitim seminarima, obukama i treninzima, učešća u radu studentskih organizacija, i na kraju - stručnih praksi i volontiranja. Sve ove stvari će ti omogućiti da pored teorijskog znanja koje ćeš sticati na fakultetu kroz redovnu nastavu, razviješ i praktična znanja ali i da se povežeš sa drugima koji su takođe angažovani u tvojoj oblasti. 
Opcija za studije na oba fakulteta za koju pitaš je sasvim moguća. Posle FON-a je moguće upisati master na Filozofskom, ukoliko se polože diferencijalni ispit. Predmete i tačan broj diferencijalnih ispita određuje komisija za svakog kandidata, s obzirom da nije isto za sve studente koji su osnovne studije završili na nekom drugom fakultetu (npr. diplomci FON-a i Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju imaju različito predznanje koje je potrebno, a i jedni i drugi žele da završe master na psihologiji). Slična procedura je i na nekim privatnim fakultetima, koji takođe traže polaganje diferencijalnih ispita, ali to zavisi od pojedinačne upisne politike fakulteta. Moguća je i “obrnuta” opcija, da završiš osnovne studije na psihologiji, a master na FON-u, s tim da se u tom slučaju polaže samo prijemni ispit. Trenutno za FON nije potrebno polaganje diferencijalnih ispita, ali do upisa na master imaš još sasvim dovoljno vremena. :). 

Verujem da i psihologija i organizacione nauke zaista daju dosta mogućnosti, samo je važno da se i ti sama angažuješ tokom studija. Možeš da istražiš nekoliko zanimanja koja ti se čine interesantnim, a možeš da ih obavljaš nakon završenih ovih fakulteta, a odgovaraju tvojim željama i interesovanjima. Razmisli o tome kako izgleda tvoj idealni posao, šta bi konkretno volela da radiš, da li si više usmerena ka radu sa ljudima, ili bi volela da se baviš npr. administracijom… Kada malo bliže definišeš šta je ono što tebi lično najviše odgovara, razmisli koji fakultet može da ti pomogne da to ostvariš. :)