Pitanje savetnici

Moguća prekvalifikacija

Da li je moguće da se nakon završene škole za strukovnog vaspitača prekvalifikujem za logopeda? I koje još prekvalifikacije može da poseduje strukovni vaspitač? Koliko bi trajalo to doškolovavanje? Srdačan pozdrav.

2230
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Prekvalifikacija podrazumeva da stičeš znanja i veštine iz neke nove oblasti, i da počinješ da učiš od početka :). U tom kontekstu, moguće je da se prekvalifikuješ za različita zanimanja, od onih koji su bliski tvojoj struci, do nekih potpuno drugačijih oblasti. 

Ukoliko se odlučiš za zanimanje logopeda, biće potrebno da za to završiš Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (ukoliko govorimo o Univerzitetu u Beogradu), ili Medicinski fakultet (ukoliko je reč o Univerzitetu u Novom Sadu). Ono što je olakšavajuća okolnost je da bi te studije bile vrlo komplementarne tvom sadašnjem znanju, te bi postojala mogućnost da budeš oslobođena polaganja određenih ispita. Ta procedura podrazumeva da se studentskoj službi dostavi određena dokumentacija, i da ukoliko se ustanovi da je student već položio ispit čiji se sadržaj većinski poklapa sa sadržajem nekog ispita na novom fakultetu, student se oslobađa tog predmeta. 
Proces prekvalifikacije traje u zavisnosti od oblasti za koju se opredeliš. Ukoliko se odlučiš za osnovne akademske studije, one traju četiri godine, a ukoliko se odlučiš za neki kurs on može trajati i nekoliko meseci. 
Dokvalifikacija (doškolovavanje) podrazumeva da stekneš dodatno znanje u oblasti kojom se već baviš. Ukoliko o tome razmišljaš, možeš da istražiš različite opcije za master ili specijalističke strukovne studije u oblasti medicine. :). U našoj bazi fakulteta i visokih škola možeš da istražiš da li postoji negde neki program koji odgovara tvojim potrebama i interesovanjima. Link možeš pronaći ovde. :)