Pitanje savetnici

Kako da postanem anesteziolog?

Zdravo, ove godine završavam osmi razred a još uvek nisam sigurna šta ću da upišem. Zanima me anesteziologija ali ne znam šta sve posle medicinskog fakulteta treba da završim i koliko bi školovanje trajalo. 

2994
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Sjajno je što već sada razmišljaš o tome čime bi volela da se baviš! :) Ne brini, imaš još sasvim dovoljno vremena da odlučiš koji ćeš fakultet upisati. Interesovanja nam se menjaju tokom života, a posebno u periodu srednje škole, tako da je sasvim okej ako sada razmatraš različite opcije. Razmisli o tome koja srednja škola odgovara tvojim potrebama i interesovanjima, i da li ta škola za koju se odlučiš može da ti olakša dalje učenje i razvoj. :)

Kada je reč o anesteziolozima, oni su završili integrisane akadamske studije medicine, koje traju pet godina. Nakon toga, potrebno je da se završi period stažiranja koji traje oko godinu dana, i nakon toga biraju specijalizaciju. Specijalizacija iz oblasti anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije traje još četiri godine. Studije medicine zaista dugo traju, i često traži dosta posvećenosti, ali je važno da znaš da je to i neophodno s obzirom da se radi o najodgovornijim poslovima, i da je zaista važno da neko jako dobro nauči kako da nekome pomogne. :)

Ukoliko se odlučiš za studije medicine, treba da znaš i da je jedan od preduslova za upis završena gimnazija ili srednja medicinska škola, pa to treba uzeti u obzir kada budeš odlučivala o upisu srednje škole. :)