Pitanje savetnici

Koju srednju školu da upišem pre psihološkog fakulteta?

Na ovo pitanje ne mogu da nadjem odgovor već više od godinu dana. Dakle, moj problem je to što ne znam koja srednja škola bi bila najbolji izbor za mene. Volela bih da upišem psihologiju, razmišlala Sam o tome da postanem forenzički psiholog mada ne znam koliko je to dobro zanimanje pošto da živim u Srbiji. Za sad, prilično sam sigurna da je to ono što želim da upišem. Već dugo pokušavam da nadjem odgovor, ali koliko god istraživala, ništa nisam pronašla. Jedino što sam uspela da nadjem je da bi bilo najbolje upisati gimnaziju. Ja ne želim da idem u gimnaziju... Ne znam da li je to jedina opcija, pa sam zato ovde. Zanima me: Da li postoji neki smer koji bi možda bio dobar pre upisa na psihološki fakultet? Mogu da upišem srednju školu gotovo bilo gde u Srbiji, tako da bilo koji grad bi mi odgovarao. Trenutno idem u osmi razred osnovne škole, većina mojih vršnjaka je već odlučilo koju školu će upisati, samo ja nemam nijednu opciju. Hvala vam na pažnji. :)

7453
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Super je što sada razmišljaš čime bi volela da se baviš i što razmatraš različite opcije. Važno je da znaš da imaš sasvim dovoljno vremena da odabereš svoje buduće zanimanje. :)

Kada je reč o psihologiji, ona se izučava na Filozofskom fakultetu i nju možeš da upišeš nakon bilo koje završene srednje škole, samo je važno da to bude četvorogodišnji smer. Gimnazija je prepoznata kao jedna od opcija, jer daje opšte znanje koje je dobra osnova za različite fakultete, ali svakako nije jedina mogućnost :).

Važno je da znaš i da dosta toga zavisi i na koji način iskoristiš mogućnosti u srednjoj školi. Neki ljudi odaberu srednju školu u određenoj oblasti sa idejom da nastave školovanje na nekom fakultetu u istoj oblasti, ali nemaju dobro predznanje, iako su se sreli sa određenim sadržajem. S tim u vezi, koju god srednju školu da odabereš, važno je da redovno ispunjavaš svoje obaveze, i da koliko god je moguće učiš sa razumevanjem, i to ne zbog ocena, već jer će ti kasnije biti lakše da usvojiš neko gradivo na fakultetu. 

Takođe, kada je srednja škola u pitanju, razmisli o tome šta je ono što je tebi važno. Da li ti je važno da si o nekoj školi čula pozitivne utiske, da poznaješ ljude koji su je završili i koji su zadovoljni znanjem koje su tamo dobili? Takođe, razmisli i o faktorima kao što su blizina škole, tvoje mogućnosti da putuješ i slično. Druga stvar je izbor same škole i smera. Navela si da gimnazija nije tvoj izbor, pa je važno da definišeš šta je ono što tebi odgovara. Razmisli o tome koji predmeti ti za sad idu od ruke, da li u tome prepoznaješ nešto što bi volela da radiš? S obzirom da si navela da bi volela da se baviš psihologijom, da li to znači da vidiš sebe u direktnom radu sa ljudima i u nekim pomagačkim zanimanjima? Da li si u tom kontekstu možda razmišljala o nekoj školi medicinskog usmerenja? Sa druge strane, neke oblasti psihologije se vezuju i za rad kompanije, pa možeš da razmisliš i o ekonomiji kao jednoj mogućnosti za srednju školu. 

Uz to, može da ti bude korisno i da uradiš testove osobina, veština i interesovanja, koji mogu da ti ponude nekoliko zanimanja u skladu sa tvojim odgovorima, pa da na osnovu toga razmisliš i o nekoj konkretnijoj srednjoj školi. :)