Pitanje savetnici

Psihologija i defektologija

Poštovana, student sam druge godine psihologije i razmišljam da sledeće godine pokušam da upišem Fasper u Beogradu ( specijalna edukacija i rehabilitacija osoba sa mentalnim poremećajima). Da li mislite da je potrebno, da li je gubljenje vremena,da li je previše...? Hvala unapred!

111
pre 1 mesec

Odgovor savetnice:

Dodatno znanje i učenje nikad ne može biti gubljenje vremena, i mislim da je sjajno što si prepoznala još neka dodatna interesovanja :)

Važno je da razmisliš o tome zašto želiš da upišeš ovaj smer. Potpuno mi je razumljivo da je drugi fakultet i smer vrlo blizak psihologiji i da možda želiš da se dodatno usavršavaš u ovom domenu. Međutim, da li razmišljaš o potencijalnom zanimanju defektologa čiji se posao ipak razlikuje od psihologa, ili želiš da stekneš dodatna znanja o radu sa osobama a teškoćama u mentalnom razvoju? Psiholozi takođe mogu raditi sa osobama koje imaju ovaj vid smetnji, međutim, njihov posao je u ovom kontekstu nešto drugačiji nego posao defektologa. Zato je važno da sa sobom definišeš zašto razmatraš ovaj korak, i odgovor na to pitanje će ti pomoći da možda odlučiš da li je to za tebe dobra odluka :). Ukoliko veruješ da posao defektologa više ispunjava tvoje profesionalne želje, onda opcija upisa može biti jako dobra za tebe. Ukoliko “samo” želiš da se uključiš u rad sa osobama sa teškoćama u mentalnom razvoju, to svakako možeš uraditi i sa pozicije studenta psihologije :). 

Takođe, nisam iz tvog pitanja razumela da li je opcija da upišeš FASPER i studiraš paralelno na dva fakulteta ili ćeš početi od početka na FASPER-u i odustati od psihologije? Ukoliko je reč o prvoj opciji, treba da znaš da paralelne studije na dva fakulteta zaista zahtevaju veliko ulaganje energije i razvijene organizacione veštine, kako bi se ispunile sve obaveze i prema jednom i prema drugom fakultetu, posebno kada je reč o redovnom praćenju predavanja i ispunjavanju svih predispitnih obaveza. Daleko je od nemogućeg i neostvarivog, ali treba da budeš spremna da se zaista tome posvetiš. :). Kao što sam gore napisala, dodatno obrazovanje nikad nije gubljenje vremena, jer ulažeš u znanje koje će ti pomoći da pronađeš posao, ali i služiće i da pomogneš drugima. Samo je važno da definišeš sa kojim ciljem se upuštaš u ovakav poduhvat, kao i šta sve taj proces može da podrazumeva :).