Pitanje savetnici

Факултет политичких наука или Факултет безбедности

Здраво, 4. сам година средње школе. Занима ме који послови могу да се раде после Факултета политичких наука? И који је перспективнији: Факултет политичких наука или Факултет безбедности?

642
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Teško je proceniti koji je fakultet perspektivniji, posebno zato što su različitim ljudima važne različite stvari - jednima je npr. ključna visina zarade, dok je drugima važnije da imaju određenu stabilnost posla. :). S tim u vezi, važno je da sebi odrediš šta ti je važno kod budućeg posla. 

Poslovi nakon Fakulteta političkih nauka (FPN) zavise i od smera za koji se odlučiš. FPN ima četiri smera - novinarstvo, politikologija, međunarodni odnosi i socijalna politika i socijalni rad.

Politikolozi i politikolozi za međunarodne odnose najčešće rade na različitim naučnim institutima, nevladinom sektoru, određenim javnim institucijama, ili u diplomatiji. Diplomci koji završe studije novinarstva se opredeljuju za rad u medijima ili u odnosima sa javnošću, dok se diplomci studija socijalnog rada opredeljuju za poslove u oblasti socijalne zaštite. 

Važno je da znaš da često sama diploma fakulteta nije presudna za dobijanje posla. Pored znanja koje ćeš steći na predavanjima, važno je da razvijaš i praktično iskustvo kroz različite prakse, volontiranja ili angažmane van nastave. To će ti pomoći da razviješ dodatne veštine, ali i da se povežeš sa stručnjacima iz svoje oblasti koji ti mogu biti od velike pomoći za dobijanje posla u budućnosti.