Pitanje savetnici

Da li ima šanse?

Završila sam ekonomsko ugostiteljsku školu (smer: kuvar). Posle završetka škole nisam apsolutno imala u planu da idem dalje, i naravno, pokajala sam se zbog toga. Sada, kada malo zrelije razmišljam, shvatila sam da me je oduvek zanimalo sve što ima veze sa filmom ili serijom. Pa sam htela da Vas pitam da li ima bilo kakvih šansi, zapravo, da li ima ponete da posle 4 godine pauze od škole, upišem fakultet dramskih umetnosti. Hvala Vam unapred na datom odgovoru!

564
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Potpuno je jasno i razumljivo da su ti se razmišljanja promenila, u tome nema ničeg lošeg niti pogrešnog. :)Naravno, postoji šansa da nastaviš svoje školovanje u oblasti koja te zanima :)

Preduslov za upis na Fakultet dramskih umetnosti (FDU) je završena četvorogodišnja srednja škola (više o tome ćeš pronaći ovde). Ukoliko je tvoj smer bio trogodišnji, biće potrebno da završiš i četvrti stepen kako bi stekla uslov. Činjenica je da to traži malo više vremena i dodatno ulaganje energije u učenje i polaganje ispita u srednjoj školi, ali ukoliko je FDU tvoja želja, onda mi se taj trud čini više nego isplativim. :). 

Ukoliko ti iz bilo kog razloga ne odgovara ta opcija, možeš da istražiš i neke od privatnih fakulteta koji realizuju programe koji te interesuju, ali i visoke škole od kojih neke omogućavaju i upis nakon završenih trogidišnjih smerova bez ikakavih dodatnih uslova. 

Takođe, važno je da znaš da tvoja pauza od srednje škole do fakulteta ni na koji način ne utiče na tvoj uspeh na prijemnom ispitu na bilo kom fakultetu ili visokoj školi. Šta više, s obzirom da si sada zrelija i imaš drugačiji pristup i učenju i obrazovanju, to može biti tvoja velika prednost u odnosu na ostale kandidate.