Pitanje savetnici

ETF ili FON

Cao, 4. sam godina srednje i treba da upisem fakultet. Dvoumim se izmedju fona (informacioni sistemi i tehnologije) i etfa (racunarska tehnika i informatika). Zanima me sta se moze raditi sa zavrsetim tim fakultetima i sa kojim imam vise opcija za zaposljenje?

1616
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si odabrala dve opcije. :). Iako su vrlo slične po mogućnostima za dalje, mislim da je jako dobro da ih obe uzmeš u obzir. :)

Oba smera koja si odabrala većinski pripremaju za poslove u oblasti IT-a, (npr softverski inženjer, IT menadžer, mrežni administrator…) . Ipak, s obzirom da se radi o različitim fakultetima, postoje određene razlike. Na ETF-u ćeš se susreti sa više tehničkih predmeta, dok će ti program FON-a omogućiti i da se upoznaš sa određenim predmetima i sadržajima u oblasti menadžmenta. Takođe, oba fakulteta su i više nego prepoznata na tržištu rada, tako da verujem da ćeš u tom kontekstu svakako biti u prednosti. :).

Ono što može da bude razlika su druge mogućnosti koje fakulteti nude, a to su prilike za prakse (koje su zaista važne u toku studija kao i za kasnije traženje posla), mogućnosti za usavršavanje (studentskih razmena, učešća na različitim seminarima, konferencijama i sličnim događajima) i prostor koji studenti imaju za lični razvoj. Možeš da istražiš na društvenim mrežama iskustva studenata koji su trenutno na studijama na ovim fakultetima, i da ih zamoliš da podele svoje lično iskustvo na tom fakultetu. 

Važno je da znaš da ključnu ulogu u dobijanju prvog posla može imati iskustvo koje stekneš tokom studija, i zato je bitno da iskoristiš sve dostupne opcije koje ti fakultet omogući. Iskustva koja ćeš steći van nastave nisu samo neophodna zbog sticanja praktičnog iskustva, već i zbog kontakata koje ćeš steći, a koji mogu biti ključni za dobijanje posla. Iz tog razloga je važno da istražiš mogućnosti koje fakulteti mogu da ti obezbede pored regularne nastave i vežbi. :)