Pitanje savetnici

Zaposlenje sa Fakultetom političkih nauka

Razmišljam o tome koji je fakultet za mene odgovarajući. Dopada mi se Fakultet političkih nauka. Koliko je teško upisati ga? Još jedna dilema oko toga jeste šta mogu da radim posle i kakve su šanse za zaposlenje? Da li možda možeš da mi kažeš neku listu mogućih zanimanja? Koji je smer odatle najbolji? Ja razmišljam o politikologoji i međunarodnoj saradnji?

Ovo verovatno jesu pitanja na koja je teško odgovoriti, ali plašim se da ne pogrešim sa tim izborom i da, kao što neko to ume da kaže, ne učim za džabe. Baš sam u dilemi, volim jezike, ali ipak nije to to, prirodne nauke su za mene drugi svet, pravni mi je nekako previše monoton. Volela bih drugačije, dinamičnije zanimanje, da pričam sa ljudima i imam dovoljno za normalan život. Verovatno to svi želimo i baš zato nas je strah da nam neće uspeti i da ćemo pogrešiti u izboru. Nadam se da ćeš mi bar malo pomoći.

11165
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Potpuno si u pravu. Tvoja dilema je skroz na mestu i ona sa kojom se susreće većina tvojih vršnjaka. Tvoje želje i planovi za budućnost takođe, svako ima pravo da planira i sebi želi ono što smatra dobrim po svojoj meri. Kakav ćeš posao raditi i koliko će ti biti zanimljiv i ispunjujući ne zavisi samo od izbora fakulteta, nego i od tebe a dosta i od nekih spoljnjih okolnosti. Ti naravno treba da radiš na onome što ti možeš da uradiš a to sigurno nisu spoljne okolnosti, makar ne u kratkom roku.

Osim što bi trebalo da izabereš faks po svojoj meri, kasnije taj žar za budućim dobrim poslom treba da te drži i tera da radiš na tome tokom i posle studija mimo tvojih redovnih obaveza - ispita. Tako ćeš uspeti da se približeš svojim kriterijumima. Dakle odabir samog fakulteta nije dovaoljan nikada. Ali je početak.

O FPN-u imaš poseban tekst na našem sajtu, savetujem ti da ga pročitaš, pisao ga je čovek koji ima zvanje o kojem ti razmišljaš: http://old.mingl.org/karijera/zanimanje_meseca.php/2008/03/07/politikolog-2.html, a ovde imaš iskustvo tvog vršnjaka koji je bio na džob šedouingu: http://old.mingl.org/karijera/job_shadowing.php/2009/08/24/politikolog-na-fpn-u.html

Osim toga naravno reći ću i ja par svojih misli. Mislim da što se samog upisa tiče, ovaj faks ne spada među teže. Naravno nije ga lako upisati, ali postoji veliki broj fakulteta koje je teže nego njega upisati. Opet to je individualna i subjektivna kategorija - težina prijemnog. Zato ti je korisno na Infostudu da odeš i pogledaš. Interesovanje među mladima jeste veliko, svakako. A na ovoj stranici možeš naći ne samo podatke o tome šta je neophodno za upis, već i iskutva maturanata ranijih generacija kao i detalje sa prijemnog i upisa pa pogledaj: http://prijemni.infostud.com/Fakultet_politikih_nauka/Beograd/73

Kao politikolog ono što ja sada mogu da se setim možeš da radiš sledeća zanimanja: na fakultetu da ostaneš kao asistent, posle profesor, u nekom od institutai i istraživačkih institucija kao politikolog istraživač i naučnik da pišeš svoje opservacije, teorije, članke...., da radiš u nizu državnih institucija kojima su politikolozi potrebni - uglavnom to su ministarstva, pre svega ministarstvo unutrašnjih i spoljašnjih poslova, da budeš nezavisni analitičar politikolog, da kada počne aktivnije jednog dana proces pridruživanja EU da učestvuješ kao stručnjak u tim procesima bilo unutar države ili nekih nezavisnijih institucija ili kao član neke nevladine organizacije.

Možeš da radiš u međunarodnim organizacijama koje kod nas deluju kao što su razni delovi UN, ako si politički aktivna, onda se i mnoge druge mogućnosti otvaraju. Nažalost ali realno gledano, i za najmanja mesta u diplomatskim krugovima, ambasadama, predstavništvina neophodna je politička pozadina ili makar podrška.

Eto to su zanimanja i pozicije kojih sam se ja sada setila. Mislim da politikologija, makar na ovim prostorima, nikako ne može biti dosadno opredeljenje, zato što je ovo prostor stalnih proprišta i vrtloga političkih i uvek se nešto dešava. Tako da taj kriterijum nije teško dosegnuti:)  14 Jan 2010