Pitanje savetnici

Arhitektura ili Ekonomija?

Dobar dan, potreban mi je savet. Trenutno sam 4. godina društveno-jezičkog smera gimnazije. U najkraćem mogućem roku trebalo bi da donesem odluku o tome šta ću da upišem. Neko sam ko je imao puno hobija tokom života, znatiželjna sam osoba i interesuju me mnoge oblasti. Upravo zbog ovoga imam problem oko izbora faksa. Detaljno sam proučila sve fakultete i smerove i negde objektivno zaključila da bi mi možda najviše legli ili Arhitektonski ili Ekonomski(Marketing). Ja sa strane najviše volim sociologiju, psihologiju, likovno, filmsku umetnost ili dizajn; medjutim znam da ništa od ovoga ne vredi studirati. Htela bih da moj posao bude kreativan i pun samoizražavanja, ali i cenjen. Imam dobre komunikacione veštine i elokventna sam. Matematika, fizika i hemija mi ne idu. Nije mi išlo ni opšte tehničko u osnovnoj, pa me zato malo brine i arhitektura. Doduše više volim da pravim kojekakve makete i radim projekte nego bubam napamet. Hvala unapred na pomoći.

603
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Potpuno je razumljivo da imaš dileme ukoliko imaš širok spektar interesovanja i nisi sigurna gde sve to možeš da iskažeš, ali daleko od toga da je ta raznovrsnost ograničavajuća :)

Kada je reč o stvarima koje si nabrojala da te interesuju (sociologija, psihologija, likovno, filmska umetnost ili dizajn), zašto smatraš da ih ne vredi studirati? :). Npr. sociologija nudi pregršt zanimanja koje se mogu obavljati, iako je mi najčešće vidimo kao mogućnost da se radi u školi. Psihologija takođe, s tim da zbog različitih oblasti kojima se bavi, nudi još širi dijapazon mogućnosti. :)

Kada je reč o ekonomiji i smeru Marketing, mislim da tu postoji puno prostora za samoizražavanje i kreativnost, kao i za korišćenje komunikacionih veština. Ono što je potencijalno izazovno je to što ćeš svakako morati da se suočiš sa matematičkim predmetima jer je to ipak Ekonomski fakultet. Svakako, to nije ništa nesavladivo, ali je važno da budeš spremna da uložiš dodatno vreme i energiju za učenje određenog sadržaja. Takođe, velika prednost ovog smera može biti aktuelnost zanimanja u oblasti marketinga, i relativno veliki broj poslova koji se može obavljati. 

Kada je reč o Arhitekturi, tu takođe postoji prostor za kreativnost. :). Ipak, treba da imaš u vidu da arhitektura spada i u tehničko-tehnološke nauke, i da u skladu sa tim treba savladiti i takve predmete (možeš da ih pogledaš ovde). Kao i na Ekonomskom fakultetu, i ovde je izvesno da ćeš se susreti sa predmetima koji su bazirani na teorijskom znanju koje ćeš primenjivati tek kada počneš da radiš. Zanimanje arhitekte je vrlo odgovorno i cenjeno, ne samo na nivou naše države, već i u inostranstvu, što takođe može biti značajno ukoliko razmišljaš o nekim prilikama van Srbije. 

Pokušaj da na jedno mesto napišeš sve razloge upisa na jedan fakultet, kao i šta su moguća ograničenja, kao i za drugi. Kao razloge “za” možeš da dodaš koje veštine poseduješ i koje su kompatibilne sa sadržajem koji se uči, mogućnosti za poslove (možeš da istražiš na Infostudu koji su to sve poslovi kojima možeš da se baviš i kakvi su uslovi trenutno), i dodatne faktore koji su ti sada važni. Kod razloga “protiv” napiši sve ono što smatraš ograničavajućim ili ti se jednostavno ne dopada. Takođe, možeš da zamoliš i neku blisku osobu da ti pomogne sa ovim ukoliko misliš da ti je potrebno da dobiješ i neke dodatne uvide. Na kraju, pokušaj da uporediš te dve liste, i svakako uzmi u obzir i kvalitet faktora, a ne samo kvantitet. Trebalo bi da ti malo pomogne oko toga da proceniš šta je najbolja opcija za tebe. :)