Pitanje savetnici

Pravo ili medicina

Dobar dan,osmi sam razred i u velikoj sam dilemi koju srednju školu da upišem. Dvoumim se izmedju prava i medicine. Pravo me je oduvek zanimalo, a srpski i istorija mi odlično idu. Roditelji me nagovaraju da upišem medicinu,jer je to plaćen i tražen posao, ali meni to nije zanimljivo i ne vidim sebe u tome. Takodje imam za Vas pitanje, da li mogu da se zaposlim kao pravno poslovni tehničar (odmah posle završenog smera u srednjoj školi) i gde, ili bih morala da idem na višu ili fakultet da bih mogla da nadjem posao?

700
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Hajde da krenemo prvo od srednje škole :). Što se tiče tvog pitanja, nakon završenog smera Pravno-poslovni tehničar, stičeš dovoljno znanja i veština koje su adekvatne da odmah nakon završene srednje škole pronađeš posao. Ukoliko se odlučiš za visoku školu ili fakultet nakon toga, to će samo dodatno povećati tvoje šanse za zaposlenje. Pravno-poslovni tehničari obavljaju administrativne zadatke, poput evidentiranja i obrade podataka, i često se zapošljavaju u organima uprave ili lokalne samouprave, ali i brojne manje firme imaju potrebu za ovim profilom. 

Takođe, važno je da znaš, da ukoliko medicina bude tvoja odluka, potrebno je da imaš završenu gimnaziju ili srednju medicinsku školu, s obzirom da je to preduslov za polaganje prijemnog ispita. 

Što se tiče tvoje dileme, obe oblasti imaju brojne prednosti ali i izazove. :). Zanimanje lekara jeste vrlo cenjeno, ali i zahteva veliku odgovornost na koju neko treba da bude spreman. Takođe, potrebno je oko 10 godina vrlo posvećenog učenja da bi se došlo do ovog zanimanja, jer je potrebno da završiš studije, koje traju šest godina, zatim stažiranje i specijalizaciju koje mogu trajati isto 4-5 godina u zavisnosti od oblasti. Ipak, za one koji se odluče za ovo zanimanje, sav trud se isplati kada su u prilici da zaista pomognu nekome i spasu nekome život. :)

Sa druge strane, rad u oblasti prava je značajno drugačiji. Kao i medicina, podrazumeva rad sa ljudima, ali isto toliko i administrativnog rada. Iako osnovne studije traju kraće u odnosu na studije medicine, i studije prava mogu biti vrlo zahtevne u kontekstu informacija i sadržaja koje treba naučiti kako bi se prvenstveno položio ispit, a zatim i kasnije neometano obavljao posao.  Ipak, oblast prava takođe omogućava i širi dijapazon radnih mesta na kojima pravnici mogu raditi.

Na kraju, treba da imaš u vidu da imaš sasvim dovoljno vremena da doneseš odluku o fakultetu. :). Postoji mogućnost da se, kada se detaljnije upoznaš sa nekim predmetima u srednjoj školi ili sa nekim novim sadržajem, i tvoja interesovanja promene i da shvatiš da si odlična i u još nekim stvarima. :). Razmisli o tome šta sve može da bude opcija za upis fakulteta, a zatim i koja srednja škola sada odgovara tvojim potrebama i interesovanjima.