Pitanje savetnici

Promena fakulteta

Pozdrav! Ja sam student I godine Visoke zdravstvene škole, smer fizioterapeut. Upisao sam ovaj smer zato što sam voleo nekada medicinu, pa mi se ponovo javila ta ljubav. E sada, kako odmiče vreme, mislim da nisam za ovo, ali opet ne bih napuštao. Voleo sam i književnost i istoriju, ali nisam ih upisao, s obzirom na to da je kriza u prosveti. Ne znam šta da radim. Molim Vas, pomozite. Hvala unapred!

515
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Mislim da je važno da znaš da to što su ti se interesovanja promenila nije ništa strašno niti neuobičajeno, i dešava se mnogim mladima koji se upoznaju sa određenim oblastima. Hajde da probamo zajedno da razmotrimo šta su opcije. :)
Ukoliko tvoja odluka bude da završiš studije,na kojima verujem da si do sada ostvario određeni uspeh, razmisli šta su sve mogućnosti za poslove i da li među njima ima nešto što odgovara tvojim potrebama i interesovanjima. Takođe, da li si razmišljao o nekoj “srodnoj” opciji koja bi mogla da bude dobra za tebe?
Takođe, koji su razlozi zbog kojih smatraš da ovo nije za tebe? Da li su to neki razlozi koje možeš da prevaziđeš ili nisu u tvom domenu moći? Da li smatraš da je to posledica nekih trenutnih izazova ili okolnosti ili jednostavno tvoja očekivanja nisu ispunjena kada je reč o samim studijama?

Svakako, ako odabereš i neku drugu oblast i odustaneš od sadašnjih studija, ni to nije ništa strašno, samo je važno da ti staneš iza te odluke i da prihvatiš sve njene posledice. To će svakako značiti da ćeš početi sa studijama iz početka, ali ukoliko to bude nešto što te zaista zanima, verujem da će se ta odluka isplatiti :). Ukoliko se odlučiš za književnost ili istoriju, treba da znaš da postoji i niz drugih mogućnosti za zaposlenje koje ne uključuju rad u prosveti. 

Pokušaj da napišeš na jednom papiru sve razloge za i protiv i za jednu i za drugu opciju. Ukoliko smatraš da može da ti pomogne, možeš u to da uključiš i neku blisku osobu za koju misliš da može možda objektivnije da sagleda neke okolnosti i da ti pomogne u mapiranju svih faktora. Na taj spisak treba da staviš sve lične razloge zašto misliš da je neka opcija dobra za tebe, i šta može da ti donese a šta u tome može da ti predstavlja izazov. Kada sve to staviš na papir, razmisli i o odnosu kvaliteta ili kvantiteta faktora, odnosno da li su neki faktori “jači” od nekih drugih. :). Ova lista bi mogla da ti pomogne da lakše doneseš odluku.