Pitanje savetnici

Želim da budem vaspitačica deci sa smetnjama u razvoju

Kao što naslov kaže, želela bih da budem vaspitačica deci sa smetnjama u razvoju. Trenutno završavam četvrtu godinu opšte gimnazije. Koji fakultet bih trebala da upišem da bih se time bavila? Takođe, gde bih mogla da nađem posao sa ovom strukom? Neki saveti? 

726
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si odabrala zanimanje kojim bi želela da se baviš, to je jedno zaista lepo i humano zanimanje :).

U ovom trenutku, ovo pitanje je regulisano Zakonom o predškolskom obrazovanju (koji možeš pronaći ovde , a radi se o članu 39), koji kaže da sa decom sa invaliditetom u vaspitnoj grupi može da radi osoba koja ima adekvatno obrazovanje (vaspitač, medicinska sestra - vaspitač, strukovni vaspitač - master, itd) i koja je dodatno obučena za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, dok u razvojnoj grupi može radi osoba koja je po zanimanju defektolog. 

Ako se odlučiš za zanimanje vaspitača, možeš da istražiš opcije na visokim zdravstvenim školama ili učiteljskim fakultetima kojih ima nekoliko u Srbiji. Ovi smerovi pripremaju pre svega za rad u ustanovama predškolskog obrazovanja. Sa druge strane, ukoliko se odlučiš za defektologiju, ona se proučava na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (Univerzitet u Beogradu), i na Medicinskom fakultetu (Univerzitet u Novom Sadu). Više o tome gde sve defektolozi mogu da rade možeš da pročitaš na linku ovde

Nadam se da sam ti malo pomogla, a ako imaš dodatnih dilema, slobodno nam piši. :)