Pitanje savetnici

Pravo, medicina ili FON?

Znam da su ovo tri u potpunosti različite oblasti ali ne mogu se odlučiti pa sam rešila da pitam ovako.. Trenutno sam četvrta godina srednje škole, pravni tehničar. Pravo mi nikada nije bilo "zanimljivo", jedini deo koji jeste je forenzika, kriminalistika i slično. Zakoni me "zanimaju" ali samo kada je nešto u oblasti mog interesovanja, ako nije doslovno ću plakati dok učim, a inače imam većinom sve 5ice.. Takođe me oko prava brine što nema uopšte posla, a ako ima, i da je diplomirani pravnik sve sa pravosudnim radiće za skoro po minimalac. I ne želim da zvučim kao osoba kojoj je sve do novca, ali ni ne želim da još 6 godina studiram pravo da bih radila za neku mizernu platu.. Možda mi je u teoriji najlakše da samo nastavim s pravom ali uvek ću imati neku odbojnost prema njemu zbog razloga gore. Medicina me je oduvek privlačila, sem što mi tu nije išla hemija međutim biologija i sve ostalo mi je dosta okej išlo, čak sam bila i na takmičenju jednom. Ali medicina je preteška, pa i od toga nemam posla, i svašta nešto čujem oko nje i onda, opet, ne znam želim li zaista to a i isto bih studirala oko 8 godina s obzirom da bih morala raditi prekvalifikaciju za istu. Onda FON, s kompjuterima sam oduvek dobra, takođe su me oduvek privlačili, programiranje mi je "interesantno", međutim, prijemni na FON-u je pretežak, a ja pišem ovo u decembru dakle nemam "toliko" vremena da, pošto ceo život vučem jedva dvojku iz matematike, savladam gotovo sve ispočetka. Ali fizika mi iz nekog razloga ide odlično, tako da je "moguće" Bila bih Vam vrlo zahvalna ako biste mi pomogli oko ove teme :)

719
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Super je što si prepoznala različite opcije i šta su sve prednosti i izazovi svake od njih. :)

Hajde da krenemo redom. Za početak, važno je da znaš da svaki fakultet zahteva određeno vreme i posvećenost, i da postoji velika mogućnost da ti se ne dopadne baš svaki predmet ili da ti neki od njih bude izazovniji u odnosu na ostale. Ipak, prilično sam sigurna da ne postoji sadržaj koji ne bi mogla da savladaš. :). 

Potpuno razumem tvoju dilemu i oko materijalnih aspekata tvog budućeg posla, ali svakako u većini zanimanja postoji prostor da se napreduje i da se kroz rad i napredovanje stiču i “pristojnija” primanja. 

Ukoliko se odlučiš za oblast prava, treba da imaš u vidu da to podrazumeva dosta teorijskog učenja koje je važno da bi sutra kvalitetno mogla da obavljaš posao. Nakon studija se obavlja pripravnički staž, koji je uglavnom neplaćen, ali svakako oblast prava nudi širok spektar potencijalnih radnih mesta, i zanimanje pravnika spada u kategoriju vrlo prepoznatih zanimanja na tržištu rada. 

Kada pričamo o medicina, ona spada u jedan od najodgovornijih zanimanja i iz tog razloga zahteva veliku posvećenost studijama i kasnije radu. Ukoliko imaš želju da na taj način pomažeš drugima i taj poziv te ispunjava, to može biti dobra opcija za tebe. Ipak, treba da imaš u vidu šta sve ta opcija podrazumeva – ovim ne želim da te demotivišem za opciju medicine, ali ipak treba uzmeš u obzir sve faktore i napraviš procenu koliko ti želiš i možeš time da se baviš. 

Kada je reč o Fakultetu organizacionih nauka, on je u poslednjih nekoliko godina prepoznat kao jedan od “najperspektivnijih” fakulteta u kontekstu da je znanje koje studenti stiču prepoznato na tržištu rada. Ipak, sa druge strane, na tom fakultetu bi se suočila sa matematikom, i to ne samo na prijemnom već i kasnije na studijama. Kao što sam napisala gore, verujem da ne postoji gradivo koje ne možeš da savladaš, samo je važno da od početka budeš spremna da uložiš dodatne napore ili potražiš dodatne resurse (recimo dodatne časove ili pomoć profesora ili starijih studenata). 

S obzirom da si navela različite oblasti interesovanja i fakultete, možda ne bi bilo loše da razmisliš kojim bi to posla želela da se baviš i šta bi to podrazumevalo. Recimo, da li vidiš sebe u direktnom radu sa ljudima ili ti više “leži” administracija, da li želiš relativno stabilne i kontinuirane radne zadatke ili ti prija određena dinamika u radu? Takođe, da li bi ti više prijao timski rad ili se bolje snalaziš sama? Odgovori na ova pitanja mogu da ti pomognu da bliže odrediš šta sve može biti opcija. :)

Takođe, mogu da predložim da iskoristiš našu bazu interesovanja, veština i osobina, i na osnovu odgovora koje daš, dobićeš predloge zanimanja koja bi mogla biti odgovarajuća. Pored toga, možeš i samostalno da istražiš bazu zanimanja i da vidiš šta ti se čini interesantnim i odgovara tvojim trenutnim potrebama. Za svako zanimanje ćeš videti i neke od fakuleteta koji pripremaju za to zanimanje. :)

Nadam se da sam ti malo pomogla, a ako imaš dodatnih dilema, slobodno nam piši.