Pitanje savetnici

Srednja medicinska ili gimnazija?

Ovako, osmi sam razred, imam sve petice i verujem da ću imati poene za koju god srednju školu budem zelela da upišem. Mali problemčić mi prave oni,ako se tako moze reći, logički predmeti koji se ne uče napamet (matematika npr.), mada, nije mi toliko teško da naučim samo mi prosto teško pada dok učim nešto što ne volim i treba mi puno vremena da to shvatim. Obožavam predmete koje mogu da učim napamet, mogu sa sednem i da ceo dan učim biologiju bez pauze i neće mi biti nikakav problem. Razmišljala sam o tome da upišem srednju medicinsku školu, opšti smer, jer bih zaista volela da budem neki hirurg ili nesto slično. E sad, u dilemi sam zbog toga što neki pričaju da veće predznanje za fakultet imam ukoliko upišem gimnaziju, da se tamo vise uči hemija koja mi ide takodje malo teže. Meni je sve jedno, upisala bih svakako onu skolu u kojoj bih lakše upala na fakultet. Medicinska je opet...medicinska škola, zvuči mi kao da su lakši predmeti tj. oni koje više volim da učim, nema puno matematike što je ogroman plus kod toga, ali priča se da ona nudi manje znanje za hemiju. E sad, treba mi savet šta upisati od ta dva ukoliko bih bila neki zaista specijalizovani doktor/hirurg ili slicno?

1025
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Problem izbora srednje škole muči mnoge tvoje vršnjake, tako da je tvoja nedoumica potpuno razumljiva. Što se tiče mogućnosti upisa na Medicinski fakltet ni medicinska škola ni gimnazija ti ne uskraćuju tu mogućnost. Najveću količinu predznanja za medicinski fakultet možeš da stekneš u medicinskoj školi s obzirom da ćeš tu imati stručne predmete koji bi ti pružili uvid u medicinsku struku, a što se tiče hemije koja je potrebna za prijemni, broj časova može da varira od smera do smera. Kada je reč o gimnaziji, ona takođe može biti dobra opcija jer ti pruža širok spektar predznanja koja će ti biti korisna ukoliko se kasnije predomisliš o zanimanju kojim želiš da se baviš. 

Što se učenja tiče, stvari naučene sa razmevanjem ostaju mnogo duže u sećanja. Samim tim vreme posvećeno učenju postaje daleko efikasnije, a znanje je upotrebljivije :) Učenje napamet je dosta brže, ali se stvari naučene na taj način brzo zaborave. Učenje napamet je praktično za neke sadržaje, ali ako želiš da imaš zanimanje u oblasti medicine, važno je da pokušaš da učiš stvari sa razmevanjem kako bi kasnije mogla da ih upotrebiš u praksi.

Nešto što može da ti pomogne u izboru je analiza tvojih želja, mogućnosti i očekivanja. Na ovaj način možeš sebi da bar malo olakšaš donošenje jedne ovako velike odluke. Nešto što može da ti bude korisino su testovi osobina, veština i interesovanja, koje možeš pronaći na linku  ovde. Pored toga možeš da porazgovaraš sa nekim starijim studentima, maturantima ili ljudima u svom okruženju koji imaju iskustva sa medicinskom strukom, i čuješ njihovo iskustvo sa školama koje te interesuju. 

Važno je da znaš da učenici iz obe škole stalno upisuju medicinu. Razmisli o tome šta u ovom trenutku najviše odgovara tvojim potrebama, željama i interesovanjima i koja škola u ovom trenutku može to da ispuni. :)