Pitanje savetnici

Imam problem ali ne znam kako sam da ga rešim

Završio sam srednju poljoprivrednu školu u Zrenjaninu za tehničara hortikulture i nakon poljoprivredne škole sam se opredelio za prekvalifikaciju za smer: medicinski laborant.Kada sam upisao prekvalifikaciju i školi priložio sva potrebna dokumenta za upis dobio sam nastavne materijale od profesora šta trebam da naučim za ispit.Počeo sam da učim anatomiju i fiziologiju i ukupno sam imao 62 pitanja za ispit da naučim a na ispitu bi imao samo 3 što mi je bio problem da naučim jer je to za mene bilo jako teško i opširno pogotovo za nekoga ko je završio srednju poljoprivrednu školu.Teško sam učio anatomiju i fiziologiju jer sam u prethodnoj školi učio samo o biljkama i nisam bio upućen u medicinu i u medicinske nauke.Dugo sam se dvoumio da li da završim prekvalifikaciju ili da odustanem na kraju sam odlučio da odustanem jer nema svrhe da učim nešto što nikada ne bi naučio i položio.Posle toga sam razmišljao za razne visoke škole i fakultete ali mene sprečava matematika zato sam i upisao prekvalifikaciju jer matematiku tamo nisam imao priznali su mi je ali sada imam takav problem da ne znam šta da radim za dalje.Medicina je veoma opširna i zahteva veliko odricanje mislio sam da ću ja to zaista moći ali ispostavilo se da neću i mnogo sam tugovao zbog toga. Moje pitanje glasi da li vi možete da mi date neke savete u vezi moje situacije jer ne znam šta da više radim? Razmišljam da pauziram godinu da se psihički odmorim od škole pa onda da upišem nešto u vezi vatrogasca ali ja ne znam šta trebam da završim da li trebam da završim neku visoku školu ili fakultet ili je možda to samo neki kurs za vatrogasca verovatno se to praktično zove zaštita od požara ili zaštita na radu ili bi morao oba da završim da bi mogao da radim kao vatrogasac?Smatram da je to savršen posao jer vatrogasac ima benificirani radni staž i ako bi vi mogli možda da mi kažete koje su još prednosti za vatrogasca iako znam da je takav posao u jednu ruku rizičan a u drugu ruku odličan?

711
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Žao mi je što si imao loše iskustvo sa procesom prekvalifikacije. Sa druge strane, ako si procenio da to na bilo koji način prevazilazi tvoje kapacitete, potpuno je u redu što si odustao i odlučio se za nešto drugo. 

Da li si razmotrio neku drugu visoku školu? Ukoliko želiš da razmotriš još neke opcije, mogu da ti predložim da pokušaš da uradiš naše testove interesovanja, veština i osobina, na osnovu kojih možeš da dobiješ još neke predloge zanimanja i obrazovnih ustanova koje će ti pomoći da se pripremiš za njih. Ne podrazumevaju sva zanimanja veći nivo poznavanja matematike, tako da verujem da možeš da pronađeš nešto što može odgovarati tvojim interesovanjima i sklonostima :)

Svakako je potpuno u redu da napraviš i pauzu. Da li si razmišljao o tome kako bi iskoristio tu pauzu? Da li razmišljaš o tome da se zaposliš, da to vreme iskoristiš za neke hobije i druga interesovanja, ili razmatraš neku treću opciju? To vreme svakako može da ti posluži da možda malo bolje stekneš uvid u to čime sve možeš da se baviš i kao i svoje potencijale. 

Obuku za vatrogasce vrši Centar za osnovnu policijsku obuku. Konkurs za upis kandidata se vrši prema potrebama MUP-a, što u praksi znači da nema neki ustaljeni raspored kada se objavljuje. Prošle godine je objavljen konkurs, pa možeš da pogledaš ovde kako je to izgledalo. Opšte uslove upisa u Centar možeš da pogledaš ovde

Posao vatrogasaca je pre svega vrlo dinamičan, nosi sa sobom veliku odgovornost, ali sa druge strane ti daje mogućnost da pomogneš drugim ljudima ali i čitavoj zajednici.