Pitanje savetnici

Pedagoški fakultet ili viša poslovna škola?

Zavrsavam 4 godinu srednje turističke škole. Bila sam odlučila da upisem pedagoski i krenula da spremam srpski, jer jako volim decu i volela bih da radim kao vaspitačica. Sa druge strane, saznala sam za jednu višu školu gde mogu da budem dipolimirani ekonomista, i ima mnogo više šanse za posao. Takodje, vise mi se svidja grad u kome je viša poslovna. Medutim ne mogu nikako da se odlucim sta je bolje, bojim se da cu zavrsiti za vaspitača i necu imati posla, a opet ako zavrsim za ekonomistu da cu se kajati jer ne radim sa decom. Šta uraditi?

573
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Problem izbora fakulteta i buduće profesije muči mnoge tvoje vršnjake, razumem kroz šta prolaziš i znam koliko izazovan proces može da bude. Važno je da se ne brineš i da znaš da svaki izazov može da se reši :)
Dve profesije koje si izabrala retko uključuju jedna drugu. Vaspitači se bave radom sa decom, a ekonomisti finansijsko-administrativnim poslovima. Mogućnost da spojiš nekako ove dve možeš pronaći u volonterskom radu. Uvek možeš da radiš kao ekonomista i volontiraš u nekoj organizaciji koja radi sa decom. 

Kako bi sebi olakšala donošenje ove odluke, važno je da odradiš analizu svojih želja, mogućnosti i očekivanja. Neke od tehnika koje možeš da primeniš su “pros and cons” tehnika, odnosno, da jedan papir podeliš na dve kolone, od kojih je jedna za pozitivne strane, a druga za izazovne strane neke odluke. Ova tehnika će ti pomoći da jasnije uvidiš svoju situaciju. Pored toga možeš da koristiš i naše testove dostupne na ovom linku, kao i bazu zanimanja dostupnu na sajtu BOŠ karijera.