Pitanje savetnici

Razlika predmeta za uciteljski

Zdravo! Nova sam, pa ne znam da li se o ovoj temi pisalo, a možda ću biti i jedina koja postavlja ovakvo pitanje. Završila sam ove godine za vaspitača i tako stekla naziv dip.vaspitač u predškolskim ustanovama i upisala master akademske ove godine isto za vaspitača. Premišljala sam se da upišem master za učitelja (videla sam da mi je taj uzrast mnogo zanimljiviji, nekako se više pronalazim) ali mi prosto niko nije odgovorio da li postoji takva opcija, pa sam se odlučila da upišem master za vaspitača (velika greška i ogroman trošak). Ono što je, zapravo, moje pitanje jeste: Da li je moguće da uzmem neku temu za master rad koja će biti srodnija učiteljskom pozivu, nakon toga uradim razliku predmeta za učiteljski. Da li ću moći tada raditi kao učitelj ili je potreban master rad samo na učiteljskom fakultetu? Računam da je master rad jedan samostalni istraživački rad, neću zasigurno ništa preterano naučiti, a ovo mi je jedina još šansa da se raspitam, jer na mejlu niko se ne trza preterano da mi odgovori. Nadam se da će mi neko odgovoriti i uputiti me u ostvarenju svojih snova.

1201
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Pre svega, drago mi je da si uspešno završila osnovne studije i da sada planiraš dalje. :) Prema informacijama koje imamo, master tema, nažalost, ne igra veliku ulogu u tvom formalnom zvanju. Iako možeš da odabereš nešto što je bliže tvojim interesovanjima i željama, i da na taj način stekneš dodatna znanja i veštine, uz podršku mentora, zvanje se ipak određuje kroz smer i sam fakultet koji studiraš. 

Sa druge strane, možeš da upišeš master studije na Učiteljskom fakultetu, i na taj način ostvariš svoj cilj da radiš kao učitelj. Više o tome možeš da pronađeš ovde. Postoji verovatnoća da bi pre samog prijemnog ispita i upisa na master program morala da polažeš i diferencijalne ispite, ali njih komisija određuje posebno za svakog kandidata, tako da možeš da zatražiš detaljnije informacije o tome u studentskoj službi ili kod starijih studenata koji su imali slično iskustvo. Takođe, možda će ti poslužiti i da pogledaš Pravilnik o upisu na master, gde možeš da vidiš kako je sve to formalno rešeno, i da znaš koje tačno informacije da zatražiš od fakulteta. :)