Pitanje savetnici

Koji tačno fakultet upisati?

Pozdrav, četvrta sam godina gimnazije i volela bih da radim sa decom. Dvoumim se izmedju učiteljskog fakulteta, visoke škole za vaspitače i fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Za sve tri struke su mi govorili da nema posla. Zanimljiv mi je smer ,,prevencija i tretman poremećaja ponašanja" medjutim specijalna edukacija se čini perspektivnija ali ne znam da li bih se mogla baviti tim poslom jer nikad nisam videla kako to izgleda u praksi.Ili mozda upisati neki sasvim drugi fakultet?

599
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Učiteljski fakultet, odnosno, učiteljska profesija ti omogućava samo rad u prosveti. Pored
toga ovaj posao ima mnoge benefite kao što su dugi periodi odmora tomok zimskog I letnjeg
rapusta, stalni kontakt sa decom I mogućnost za ispoljavanje kreativnosti, odnosno,
određenu količinu slobode u radu. Što se zanimanja vaspitača tiče, situacija je slična kao I kod zanimanja učitelja. Razlika je što odmor ne traje toliko dugo i što može da bude dosta fizički naporan. Pored toga ostavlja veliki prostor za kreativnost I slobodu u radu. Kada govorimo o smeru “Prevencija i tretman poremećaja ponašanja”, on ti pruža više opcija za kasnije zaposlenje. Nakon završenog smera možeš da radiš u policiji, centrima za socijalni rad, ustanovama koje su specijalizovane za rad s decom i mladima sa poremećajima u ponašanju, u vaspitno-popravnim domovima, savetovalištima. Postoje mnoge tehnike koje mogu da ti olakšaju donošenje ove odluke. Važno je da sagledaš svoje želje, mogućnosti I očekivanja. Neke od tehnika koje možeš da primeniš su “pros and cons” tehnika, odnosno, da jedan papir podeliš na dve kolone, od kojih je jedna za pozitivne strane, a druga za negativne strane neke odluke. Ova tehnika će ti pomoći da jasnije uvidiš svoju situaciju. Pored toga možeš da koristiš I naše testove dostupne na ovom
linku, kao I bazu zanimanja dostupnu na sajtu BOŠ karijera. 

Kako bi se dodatno informisala o zanimanjima koja te interesuju možeš da porazgovaraš sa nekim starijim studentima ili ljudima iz tvog okruženja koji su imali kontakt sa ovim profesijama. Pored toga otvorena vrata fakulteta mogu da budu dobro mesto na kojem možeš da saznaš više zanimanjima u praksi.