Pitanje savetnici

Kako mogu da se specijalizujem za kriminalističku psihologiju?

Poštovani, Treća sam godina medicinske škole i uskoro treba da planiram pripreme za fakultet. Ono što me zanima je psihologija, a konkretnije kriminalistička psihologija. Posle osnovnih akademskih studija išla bih na master kao i doktorat. Što se tiče fakulteta kao fakulteta, znam da postoji Filozofski u Beogradu i Novom Sadu i zanima me koji je od ta dva bolji i da li postoji treća opcija. Takođe me zanima kako bih mogla da se sprecijalizujem za kriminalističku psihologiju. Hvala unapred.

2351
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Porediti dva fakulteta je u potpunosti subjektivna stvar. Zavisi od tvojih želja, očekivanja, veština i mogućnosti. I jedan i drugi fakultet ti pružaju dovoljno osnovnih znanja za struku kojom želiš da se baviš. Razmisli o drugim faktorima koji su ti važni za fakultet - koliko ti je svaki od njih blizu, šta podrazumeva blizina ili daljina fakulteta u tvom slučaju, iznos školarine, koliko svaki od fakuleta nudi mogućnosti za dalje usavršavanje, studijske razmene, prakse i slično. Program Kriminalistička psihologija kao takav ne postoji ni na jednom od ovih fakulteta, ali osnovne i master studije iz psihologije mogu da ti pruže sva neophodna znanja za rad u ovoj oblasti. Više o studijama psihologije možeš da saznaš na našem portalu BOŠ karijera gde možeš da pronađeš bazu zanimanja i registar fakulteta.

Vrlo je važno da razumeš da kriminalističku psihologiju od “obične” psihologije razlikuje samo grupa ljudi kojom se bave. Kriminalistička psihologija se fokusira na ponašanja, misli i slično osoba koje su počinile neki zločin, i vezuje se najčešće za rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Pored toga ona je kao i sama psihologija širok pojam koji obuhvata mnoge aspekte rada kao što su klinička psihologija i slično. Specijalizacija u ovoj oblasti se može postići kroz praktičan rad. :)