Pitanje savetnici

Filozofski fakultet, nemački jezik

Zdravo! Mene zanima malo detaljnije Filozofski fakultet u Novom Sadu, smer nemački jezik. Još uvek sam u srednjoj školi, ali nešto što je definitivno moja odluka od samog početka osmog razreda je to da ću ja postati nastavnica. I stvarno želim taj posao, u tome me svi podržavaju. Izuzetno dobro umem da prenesem znanje i mlađima od mene objašnjavam mnoge predmete geografiju, istoriju, hemiju uključujući i nemački. Nije mi toliko važno koji predmet bih predavala, svestrana sam, hoću da kažem da sve volim podjednako. Ali najisplativije mi deluje nemački jezik, imam veoma dobro znanje. Zanima me da li je istina da su sva predavanja na nemačkom jeziku, kako se snaći u takvoj situaciji? Tražila sam na sajtu fakulteta ali nisam našla neki zadovoljavajući odgovor. I nešto što mi nije jasno da li da bi bili nastavnik/profesor treba da se završe i master studije, peta godina, ili su dovoljne samo one osnovne od 4? Što se tiče proseka odlična sam u srednjoj, tako da ću nadam se da dobrim urađenim prijemnom uspeti biti i na budžetu.

927
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Sjajno je što si prepoznala stvari koje ti dobro idu, i kojima bi volela da se baviš u budućnosti!

Što se predavanja na nemačkom tiče to je pitanje pojedinačnih predmeta. Predmeti kao što su književnoti i slično će u određenoj porciji biti na nemačkom. Ako imaš određeno predznanje iz nemačkog to je velika prednost, ali ponovo nije ništa presudno. :). Takođe, važno je da znaš da studenti koji upisuju nemački jezik svakako dolaze sa različitim nivoom predznanja, tako da je nastava prilagođena tome da većina ipak može da isprati sadržaj. 

Za rad u nekoj školi na poziciji nastavnice nemačkog jezika potrebno je da završiš osnovne studije nemačkog jezika i da dobiješ licencu za nastavnika nemačkog ili završiš master studije. Više o tome možeš da pronađeš na linku ovde.