Pitanje savetnici

Koji fakultet da upišem?

Imam problem sa odabirom fakulteta ostalo mi je još jako malo vremena za odkuku, a niko mi ne olakšava. Ne mogu da se odlučim trenutno pohađam smer za farmaceutsku i industrijsku tehnologiju, smer mi se dopada ali za upis na fakultet je potrebna matematika koja mi uopšte ne ide, svi kažu da je prijemni jako težak i nema puno mesta za budžet, neke druge smerove koje sam htela da upišem uglavnom kasnije nema posla. Ne mogu da odaberem šta će najbolje da mi odgovara a da ne bude uzalud. Pod velikim sam stresom jer se plašim da ću pogrešno odabrati ili ćak da neću ni završiti fakultet. Kako da odaberem nešto što će mi odgovarati i čime ću moći da se bavim?

2944
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Dilema sa kojom se susrećeš nije neuobičajena među tvojim vršnjacima. Iako ti se čini da nema puno vremena, uz dobru organizaciju i pripremu, možeš sasvim dobro da uradiš prijemni ispit. Razumem da ti sadašnja situacija predstavlja veliki stres, ali svaki od ovih izazova može da se prevaziđe. 

Iz tvog pitanja nisam razumela o kom fakultetu razmišljaš. Kada je reč o prijemnom ispitu, treba da znaš da je “težina” samog ispita vrlo individualna stvar, i nekome je prilično teško, nekome je lako. Takođe, status budžetskog ili samofinansirajućeg studenta može da se izmeni nakon prve godine, ukoliko ispuniš sve obaveze koje budeš imala. Svakako, važno je da znaš da nijedan fakultet i znanje koje stekneš nije uzalud. Nije svako zanimanje u jednakoj meri prepoznato na tržištu rada, ali daleko je od toga da nećeš pronaći posao. Ukoliko razmišljaš o tehničko-tehnološkim usmerenjima, tu postoji dosta prostora za prakse tokom studija, tako da i na taj način možeš da stekneš malo praktičnog iskustva, povežeš se sa različitim poslodavcima i obogatiš svoju radnu biografiju, što će ti pomoći da lakše dođeš do prvog zaposlenja. 

Kada je reč o odabiru samog fakulteta, možda će ti pomoći da uradiš testove koje ćeš pronaći na linku ovde. Na osnovu njih ćeš dobiti predloge zanimanja koji su u skladu sa tvojim odgovorima, a pored toga i predloge fakulteta koji te mogu pripremiti za njih. Takođe, možeš da istražiš i našu bazu fakulteta, i da pogledaš šta u ovom trenutku odgovara tvojim potrebama i interesovanjima. 

Razmisli o tome kakav bi posao volela da imaš u budućnosti. Da li bi volela da recimo radiš sa ljudima ili ti više odgovaraju neki tehnički poslovi? Dalje, da li ti više odgovara dinamičniji posao ili neko stabilno radno okruženje gde se u kontinuitetu obavljaju slični poslovi? Da li bi volela da ostaneš da radiš u svom gradu ili razmatraš i opcije preseljenja? Pokušaj da odgovoriš na ova pitanja, i možda će ti pomoći da bliže definišeš u kom pravcu dalje da biraš i fakultete. :)