Pitanje savetnici

Psihologija ili turizam

Prvi put pišem jer sam u dilemi. Naime, želim da upišem psihologiju, ali sam čuo da je to jako teško i da posle nema posla... I inače ovako nisam ništa dobro čuo što se tiče studija psihologije... Čak mi je i jedan psiholog iz Kliničkog centra Sbije rekao da se pokajao što je to završio...

Meni se to jako dopada i mogu da zamislim sebe kako savetujem druge ljude, jer mnogo volim da pomažem...

Druga opcija je turizam, jer tu školu završavam, pa mi ne bi teško bilo da to upišem i završim jer imam dobru osnovu i mnogo volim da putujem, ali takođe znam da Srbija baš i nema dobre uslove za turizam... Inače sam uvek prolazio sa svim peticama, pa bih želeo neko vaše mišljenje, šta je perspektivnije, isplativije i tako to... :)

1160
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Iskreno mislim da je psihologija perspektivnija i isplativija. Možda, u stvari - sigurno sam subjektivna jer sam i ja psiholog. Ali ipak mislim da su prednosti na toj strani. Generalno gledano. E sad šta je za tebe bolje, to je ipak tvoja odluka po tvojoj meri. Odgovoriću na ono što si u mejlu izneo.

Ne mogu previše da sudim o turizmologiji pošto sam daleko od eksperta, ti verovatno i sam bolje o tome znaš. To nije loša opcija i sigurno je zanimljiv fakultet i ni približno težak kao psihologija. Stvar je u tome što mi nismo turistička zemlja, zemlja sa tim opredeljenjem, kao što su recimo Hrvatska i Crna Gora iz našeg okruženja, pa je logično da je i manje poslova za tu struku. Sigurno ih ima, ali našoj zemlji nije osnovni strateški cilj razvoj turizma, nažalost. To je moje mišljenje.

Ono što je tu dobro je verovatno to što tebi taj faks ne bi bio težak zato što već imaš puno predznanja za razliku od psihologije, koja bi ti sigurno dosta teže pala. I mislim da je broj fakulteta turizmoloških porastao i da ima dosta mladih koji to studiraju u poslednje vreme.

Psihologija postoji na nekoliko standardnih državnih univerziteta i od skoro se pojavila na nekim privatnim, ali oni još uvek nisu konkurencija ljudima koji su završili državni. Psihologija jeste težak fakultet. Treba ti dosta predznanja za nju. Dobro je što si bio dobar đak u školi, ali ne znam da li je dovoljno, to zavisi od toga koliko je tvoja škola teška i ozbiljna. To su stvari koje bi morao sam da proceniš. Sa ovim bolonjskim sistemom psihologija je sada malo lakša, ali je i dalje veoma ozbiljan i težak faks. Sasvim je moguće da ima mnogo ljudi koji su se pokajali što su je upisali i završili ali svakako da ima i zadovoljnih, kao i za većinu drugih zanimanja. Pitanje je da li je to za tebe lično i da li misliš da možeš četiri godine taj tempo da izdržiš.

O psihologiji ima i tekst na Minglu i poslovima koji posle mogu da se rade: http://www.mingl.org/karijera/zanimanje_meseca.php/2007/10/23/psiholog.html a ima i puno pitanja i dogovora na sajtu u arhivi gde stoje pitanja. Osim toga, savetujem te da odeš na sajt i pogledaš spiskove predmeta i pokušaš da razlučiš da li su to teme za tebe ili ne. Možda i do biblioteke na faksu na 2.spratu, ako si iz Beograda, i pitaj da ti daju da vidiš neki udžbenik sa 1. godine čisto da vidiš kako izgleda ta materija.

Na faksu psihologija sadrži mnogo predmeta za koje mnogi misle da nemaju puno veze sa njom, ali ipak imaju. To je zato što je ona i prirodna i društvena nauka, pa ima puno tema iz prirodnih nauka, kao što je statistika i fiziologija na primer. Dobro se raspitaj, pročitaj sve informacije do kojih možeš da dođeš pa onda bolje razmisli o svojoj odluci. 2 Feb 2010