Pitanje savetnici

Dalje obrazovanje

Pozdrav, da li možete da mi date savet? Četvrta sam godina osnovnih studija na Tehnološkom fakultetu, smer prehrambeno inženjerstvo. Posebno me interesuju menadžment, standardizacija i uopšteno organizacione nauke, te bih volela da se usavršim u tim oblastima. Volela bih kada bih mogla da povežem te oblasti sa prehrambenom industrijom, pa me zanima da li bi master na FONu ili FTNu bio dobar izbor. Imate li predlog za master na nekom drugom fakultetu? Koliko se u praksi podudaraju ove oblasti i šta bi u mom slučaju bilo cenjenije i perspektivnije za dalju karijeru? Hvala Vam unapred na odgovoru!

420
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Drago mi je što razmišljaš u pravcu daljeg usavršavanja i što si prepoznala potencijalne opcije za dalje. 

Situacija u praksi u mnogome zavisi od samog radnog mesta gde se zaposliš, i teško je dati univerzalan odgovor, s obzirom da svako radno mesto u pojedinačnoj kompaniji podrazumeva različite radne zadatke. U jednoj kompaniji bi npr. bila u mogućnosti da mnogo više primenjuješ znanja sa fakulteta gde si završila osnovne studije, dok bi u drugoj recimo koristila znanja koja bi stekla na master studijama. 

Oba fakulteta mogu biti jako dobar izbor za dalje napredovanje. Fakultet tehničkih nauka, kroz jedan od programa, se bavi inženjerskim menadžmentom koji ti može biti interesantan ukoliko da dodatno usavršiš znanja koja si već stekla. Sa druge strane, ukoliko želiš da stičeš znanja iz menadžmenta generalno, i da ih primenjuješ u različitim sektorima i oblastima, FON može biti sjajna opcija. Svakako, oba fakulteta su vrlo cenjena, i mogu ti obezbediti jako dobru osnovu za dalje :)

Razmisli o tome šta je tebi u ovom trenutku važnije i šta više odgovara tvojim potrebama, nezavisno od toga da li se nešto smatra za manje ili više perspektivno. Takođe, razmisli i o drugim stvarima koje su isto od velikog značaja za upis master studija - da li je potrebno polaganje diferencijalnih ispita, cena školarina, uklapanje master studija sa drugim planovima, potencijalno preseljenje u drugi grad… Sve ovo su stvari o kojima je važno da razmisliš kada budeš odlučivala. 

Kao što sam napisala, oba fakulteta mogu biti dobre opcije, ukoliko ih dobro iskoristiš i zaista aktivno radiš na sticanju praktičnog i teorijskog znanja koje će ti dati kvalifikacije i za prvi posao. :)