Pitanje savetnici

Šta posle srednje?

Zdravo, 4. sam godina srednje i treba da izaberem na koji ću fakultet jako brzo, ali sam generalno jako neodlučna i ne znam kako da odaberem pravi izbor. Idem u ekonomsku, smer finansijski administrator i imam sve petice. Razmišljam se izmedju nastavljanja ekonomije ili ipak arhitekture. Arhitekturu bih upisala u Nišu, a za ekonomiju se razmišljam (ni Beograd nije isključen). Dobro sam organizovana i volim da sve držim pod kontrolom i bolje radim sama nego u društvu. Arhitektura me privlači jer ipak postoji prostor za kreativnost dok u ekonomiji to baš i nije slučaj. Pravljenje maketa mi deluje zanimljivo kao i generalno sve što ima veze sa uredjenjem prostora (dizajn rasporeda prostorija, dekoracija, interior design itd). Bitno mi je da bude dobro plaćen posao, tako da je u tom pogledu bolja arhitektura, iako sam čula da je teško naći posao i imati dobru platu pa ne znam da li vredi upisivati je jer je dosta teška. S druge strane, ekonomija je lakša i imala bih nekako veću slobodu sa odabirom posla. Jako bih želela da odem na neku studentsku razmenu ili generalno posle studija u inostranstvo, pa ne znam koje zanimanje je bolje prihvaćeno svetski. Arhitektura je dosta zahtevna vremenski pa ne znam koliko je to izvodljivo. Otvorena sam za još predloga mada ova dva mi se čine nekako najrealnija. Takodje me zanima gde mogu najbolje da se informišem o fakultetima, utiscima studenata i generalno radom škole? Na njihovim zvaničnim sajtovima ne mogu doći do informacija kakve želim. Znam da je malo duže pitanje ali imam mnogo toga da kažem, pa hvala unapred :)

1093
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Super je što si navela stvari koje su ti važne, hajde da probamo zajedno da diskutujemo o njima :)

Arhitektura i ekonomija su vrlo interesantne i obe nude dosta mogućnosti za učenje i napredovanje. Arhitektura može biti dobra opcija ukoliko želiš da imaš prostor za kreativnost i individualni rad (iako ćeš vrlo verovatno kasnije raditi sa ljudima iz drugih struka :)). Arhitektura se smatra jednim od zahtevnijim fakulteta u kontekstu obaveza i obima gradiva koje se uči, ali sa druge strane, i zanimanje arhitekte je vrlo odgovorno, tako da je važno da dobro vladaš materijom. Arhitektura ima potencijal za vrlo odgovorne i visoke pozicije (samim tim i dobro plaćene), ali do tih pozicija se dolazi vremenom i kroz određeno radno iskustvo. Takođe, ima dosta mogućnosti za studije i studijske razmene u inostranstvu. 
Sa druge strane, ekonomija zaista nudi širok dijapazon radnih mesta na kojima možeš raditi, tako da bi tokom školovanja verovatno prepoznala koja oblast ti najviše leži i u čemu želiš da se usavršavaš. Ta širina radnih mesta se odnosi i na pitanje plata - neki poslovi u ovoj oblasti su više plaćeni, neki manje, a opet to pitanje zavisi šta za tebe predstavlja dobra plata. :). 
Pokušaj na jednu listu da navedeš sve stvari “za” i (uslovno rečeno) “protiv” svakog od fakulteta. U te liste je važno da uključiš i druge faktore koji su ti važni - godine studija, mogućnosti za prakse, preseljenje u drugi rad, cena školarine ukoliko je plaćaš, … Kada navedeš sve što ti je važno, razmisli o toj listi i verujem da će ti pomoći da odlučiš koja je opcija bolja za tebe. 

Ukoliko želiš da razmotriš i još neke opcije, možeš da uradiš naše testove interesovanja, veština i interesovanja, na osnovu kojih možeš da dobiješ predloge zanimanja koja su u skladu sa tvojim odgovorima. 

Što se tiče informacija o fakultetima, neke dodatne informacije možeš pronaći ovde, a o utiscima drugih studenata možeš da se raspitaš na društvenim mrežama. Mnogi fakulteti i smerovi imaju svoje grupe na mrežama, gde možeš da im se obratiš i da zatražiš informacije iz prve ruke. Stariji studenti su vrlo često raspoloženi da podrže svoje buduće kolege i da sa njima podele svoja iskustva. :)