Pitanje savetnici

Nastavak studija

Poštovani, završila sam Visoku školu elektrotehnike i računarstva 2016. Planiram nastavak studija. Koja je najbolja opcija posle osnovnih strukovnih? Da li postoji mogućnost nastavka na akademskim? Da li postoji mogućnost nastavka na fakultetu u drugoj državi pa povratak na studije u Srbiji? Hvala

458
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Nakon završenih osnovnih strukovnih studija imaš mogućnosti upisa master ili specijalističkih strukovnih studija. 

Sa dopunom Zakona o visokom obrazovanju iz 2017. godine, prebacivanje nije moguće između dve vrste studija, odnosno strukovnih i akademskih, ali to ne isključuje mogućnost studija akademskih studija. U praksi, to znači da bi upisala fakultet ispočetka, i ukoliko bi to bilo srodno sa onim što si završila kao osnovne strukovne studije, postoji mogućnost da bi neki od ispita bili priznati i da bi bila oslobođena od polaganja. Ipak, to sve zavisi od pojedinačnih politika fakulteta, i sve detalje oko toga bi rešavala sa studentskom službom koja bi ti dala sve potrebne sve informacije. 

Što se tiče mogućnosti studija u inostranstvu, generalno postoje različite opcije. :). Neki programi daju mogućnost da jednu godinu završiš u inostranstvu kroz studentsku razmenu. Sa druge strane, neki univerziteti i fakulteti imaju pravilo da zvanično možeš da budeš student samo na njihovom programu, i ne postoji mogućnost “paralelnog” studiranja. Tako da možeš da razmotriš nekoliko opcija koje ti se čine interesantnim, pa možemo zajedno da istražimo više informacija.