Pitanje savetnici

Prekvalifikacija i dokvalifikacija

Dobar dan, potrebne su mi neke informacije u vezi prekvalifikacije/dokvalifikacije,pa ako biste bili ljubazni da mi odgovorite na neka pitanja,pošto nisam sigurna da li sam najbolje razumela sve što piše na vašem sajtu. Naime,završila sam fakultet u Slovačkoj,nostrifikovala diplomu na Univerzitetu u Novom Sadu, zvanje master primenjene biologije(bukvalan prevod sa slovačkog), što mi naravno pravi problem,jer takav smer kod nas ne postoji. Ono sto mene zanima jeste, kada bih radila prekvalifikaciju,na kom principu to funkcioniše, da li ponovo upisujem fax,da li ja polažem samo odredjene ispite u koliko izaberem smer sličan mom?Ili krećem sve ispočetka?Koliko vremenski to može da traje? Svaki savet,sugestija su dobrodošli. Hvala Vam unapred

563
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Proces prekvalifikacije podrazumeva da sa procesom učenja krećeš ispočetka. To se odnosi i na fakultet. Ukoliko se odlučiš za taj korak, znači da bi polagala prijemni ispit na određenom fakultetu za smer koji odabereš i da počinješ sa predavanjima zajedno sa brucošima. Olakšavajuća okolnost je što, ukoliko odabereš nešto što je srodno tvom inicijalnom obrazovanju, postoji mogućnost da budeš oslobođena polaganja određenih ispita. Načelno, ukoliko postoji preklapanje sadržaja nekog predmeta koji treba da polažeš na fakultetu, i predmeta koji si položila na drugom fakulteta, studentu može biti odobreno oslobađanje od tog predmeta. Ipak, detaljna procedura i administrativni koraci zavise od studentske službe, sa kojom bi komunicirala na ovu temu. 

Ukoliko se odlučiš na to, trajanje studija traje onoliko koliko je samim programom formalno i predviđeno. 

Sa druge strane, navela si da ti predstavlja problem što smer koji si ti završila ne postoji u Srbiji. Ipak, to ne znači da ti nisi kvalifikovana za poslove u oblasti biologije :). Ukoliko si treutno u procesu traženja posla, važno je da se fokusiraš na set znanja i veština koje se traže više nego na formalnu diplomu. Postoji mogućnost da si se zbog specifičnosti smera koji si završila srela sa sadržajima sa kojima drugi nisu, te možeš biti u prednosti u odnosu na druge kandidate. :)