Pitanje savetnici

Kako razrešiti dilemu - prava ili ekonomija

Imao sam do skoro veliku nedoumicu oko izbora fakulteta. Dvoumio sam se između ekonomskog i pravnog fakulteta, ali sam se ipak na kraju nekako odlucio za prava. Ni sad ne znam da li sam pravo postupio, pa Vas molm za mišljenje.

1028
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Tvoja dilema je krajnje svedena i konkretna a ipak uopštena. Za tebe lično izbor se svodi na jedan od dva ponužana faksa. Ali za mene u smislu da ti odgovorim i pomognem dilema je krajnje uopštena.

Svaki faks ima svoje prednosti i mane kao i zanimanja i poslovi koje oni donose. To i sam znaš. Jedini način na koji ja zaista mogu da ti pomognem je da ti kažem da tu dilemu pokušaš da sagledaš što dublje i konkretnije možeš i što dalje u budućnost. Ja ti neću govoriti ni u korist jednog od ova dva faksa niti protiv nekog od njih.

Pitanje koje tebe muči je koji od njih je bolji za tebe. Do toga ćeš doći ako razmisliš šta ti svaki od njih nudi. Kao prvo prijemni, ali on je ipak najmanje bitan, ideš u gimnaziju, verovatno si korektan đak, pa to znači da možeš oba da spremiš. Drugo je to kakav je sam faks, tj. svaki od njih pojedinačno. Šta se uči da li postoje i koji smerovi. Na pravnom u glavnom koliko ja znam ne postoje smerovi, dok je na ekonomskom razlika u smerovima ogromna. Tolika da su to potpuno različita zanimanja posle.

Dakle tebe interesuje koji se to predmeti uče, kakva je literatura, kakav je sadržaj tih ispita, koja je to tematika. Kako je koji faks organizovan, da li skroz po Bolonji ili ne, šta od toga tebo više ili manje odgovara, koliko ima praktičnog znanja koje se stiče tokom faksa...To su sve pitanja na koja možeš i trebalo bi sam da nađeš odgovor a zavise dosta i od toga o kojem konkretno ekonomskom i kojem konkretno pravnom faksu razmišljaš. Za početak kreneš od liste predmeta, ispita koji se polažu iz godine u godinu, upoznaš se malo sa tim smerovima i razlikama među njima...

Onda posle toga razmišljš o tome šta svaki od ta dva faksa nudi u smislu kasnijeg zaposlenja. Koji su to poslovi koje rade pravnici. Dosta na tu temu imaš kod mene među pitanjima i odgovorima. I koji su to poslovi koji se rade posle ekonomskog, svakog od smerova posebno. Koliko ta zanimanja tebi deluju zanimljivo i za tebe privlačno i šta su tu prednosti i nedostaci. Poenta je da to što upišeš, to ćeš naredne četiri godine najmanje učiti svakodnevno, a posle ćeš možda i ceo život biti stručnjak iz te oblasti, raditi taj posao. Zato ti je bitno da uložiš energiju i sada znaš što više konkretnih informacija pre nego što doneseš tu odluku i tako sebi pomogneš.

Pričaj sa ljudima koji studiraju te fakultete i rade poslove sa tim fakultetima. Pričaj sa roditeljima, prijateljima poznanicima, koji znaju nešto o tim zanimanjima da te malo upute. To su neke smernice koje ja mogu da ti dam. I mislim da ćeš tako najbolje, samostalno doći do svog odgovora. Bolje nego da ti ja govorim ovaj faks ti je ovakav a onaj onakav. Mada i takve odgovore možeš naći u arhivi pitanja i odgovra :) 3 Feb 2010