Pitanje savetnici

Bezbednost ili PKA?

Pozdrav. Treća sam godina Ekonomske škole i razmišljam da li da upišem Fakultet Bezbednosti ili Policijsko Kriminalistički Univerzitet? Volela bih da radim u mupu kao inspektorka ili nešto slično.

554
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je što razmatraš različite opcije za studije. Ukoliko se odlučiš za zanimanje inspektora, i jedan i drugi te mogu adekvatno pripremiti za tu poziciju. Pozicija inspektora zahteva određen broj godina iskustva rada u policiji i dodatne kriterijume u pogledu ostvarenih rezultata, ali oba fakulteta mogu obezbediti dobru početnu poziciju. :)

Ipak postoje određene razlike između ova dva fakulteta. Fakultet bezbednosti priprema za zvanje diplomiranog menadžera bezbednosti, dok Kriminalističko-policijski univerzitet ima više smerova i priprema za zanimanja kriminaliste, informatičara ili forenzičara u zavisnosti od smera. Takođe, postoje neke razlike i u predmetima koji se izučavaju na studijama i koje možeš pogledati na linkovima ovde i ovde. Ključna razlika između ova dva fakulteta je, polaganje prijemnog ispita, jer za razliku od testova znanja koji se polažu za Fakultet bezbednosti, prijemni ispit za KPU podrazumeva i testove psihološke i fizičke spremnosti kao i ispunjavanje zdravstvenih kriterijuma. Razmisli šta u ovom trenutku više odgovara tvojim željama i potrebama, kao i šta je ono što je realno ostvarivo. Pored informacija o samim programima studija, možeš da istražiš i iskustva sadašnjih studenata na oba fakulteta, i da razmisliš o tome koji fakultet može da obezbedi više benefita za tebe. :)