Pitanje savetnici

Logopedija ili psihologija?

Poštovana, Četvrti sam razred srednje škole i veoma teško mi pada da donesem konačnu odluku vezanu za buduće studije. Dvoumim se između logopedije na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i psihologije na Filozofskom fakultetu. Koji od ova dva smera je perspektivniji - nudi veće mogućnosti za posao?

730
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Odabrala si dva vrlo interesantna fakulteta, i svaki ti može obezbediti različite opcije za zapošljavanje :)

Teško je govoriti o tome šta je perspektivnije za buduće zaposlenje, jer je to prilično individualno kako ko doživljava perspektivnost određenog fakulteta. Ipak, nezavisno od fakulteta, važno je da znaš da možeš da imaš veliku ulogu u stvaranju svojih prilika za posao, i da je važno da iskoristiš sve potencijalne prilike. Te prilike se odnose na prakse, usavršavanja, razmene, i sve oblike aktivnosti van nastave, koje ti mogu pomoći da obogatiš svoj CV, upoznaš se sa stručnjacima iz oblasti, stekneš kontakte i dobiješ uvid kako izgleda rad u praksi :). 

Kada je reč o logopediji, ona sa jedne strane priprema za jedno specifično zanimanje, ali kao logoped možeš da radiš u različitim ustanovama, institucijama i centrima, ili da pokreneš privatnu praksu. Sa druge strane, psihologija ti može dati osnovu za rad u različitim kontekstima - od upravljanja ljudskim resursima do bavljenja kliničkom psihologijom. Uzimajući to u obzir, razmisli o tome kako ti zamišljaš svoje idealno zanimanje i pokušaj da odgovoriš na nekoliko pitanja. Da li želiš da se usmeriš na direktno pomaganje drugim ljudima, ili da razmotriš i druge poslove? Da li sebe vidiš kao preduzetnicu koja ima privatnu praksu ili želiš da radiš u nekoj većoj grupi ljudi u recimo nekoj kompaniji ili instituciji? Šta podrazumeva svaka od te dve opcije u smislu godina usavršavanja ili možda preseljenja u drugo mesto? Takođe, koliko procenjuješ da ćeš imati benefita od svakog od ova dva fakulteta - koji daje više mogućnosti za učenje i usavršavanje? Koji program nudi više sadržaja koji ti se dopadaju? Odgovori na ova pitanja mogu da ti pomognu da lakše odabereš šta je bolja opcija za tebe :)