Pitanje savetnici

Nisam sigurna...

Zdravo, kao što piše u naslovu, nisam sigurna šta dalje nakon završetka srednje škole, trenutno sam 4.razred.Vreme prolazi a ja i dalje nisam 100% sigurna.Razmišljam o psihologiji, svidja mi se(i nauka i mogućnosti zaposlenja), ali se često predomišljam i odustajem.Nisam baš sigurna jel to za mene(ne želim da se kajem i ispišem), stalno se pitam da li vredi, da li se isplati(plata posla), neki kažu kako nije baš ,,perspektivno’’/nije plaćeno dovoljno,nema posla... Ne mogu da procenim da li bi to bilo baš za mene, i u smislu težine i zanimljivosti tokom studiranja, ali i posla nakon toga.Inače bih iz srednje imala oko 34/5 poena.Takođe, ne znam kakve su mogućnosti da se zaposlim u inostranstvu, da li je priznata diploma i sl.

587
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Potpuno je razumljivo da sada razmišljaš o različitim faktorima kada je reč o upisu fakulteta. 

Psihologija je vrlo interesantna i nudi širok dijapazon radnih pozicija na kojima možeš raditi. Kao i svake druge studija, izvesno je da bi se susrela sa sadržajima koji u potpunosti odgovaraju tvojim interesovanjima, kao i onima koji i ne odgovaraju. To je sasvim normalno, i fakulteti pružaju širok dijapazon znanja od kojih ćeš neka primenjivati u svom budućem poslu u zavisnosti od toga za šta se odlučiš, ali je važno da naučiš što više toga. Ako si istražila program studija, da li si razmišljala o tome koliko ti se dopadaju predmeti i da li će ti biti lako da ih savladaš? Takođe, ukoliko i sada proceniš da će ti za neke predmete biti izazov da ih savladaš, treba da znaš da je to samo subjektivan osećaj, i da uz adekvatnu pripremu i organizaciju možeš da ostvariš sasvim dobar uspeh. :)
Obzirom na širok dijapazon poslova koje možeš obavljati kao psiholog, i plata zavisi od toga šta tvoj posao podrazumeva (i od toga šta ko smatra “dobrom” platom :)). Važno je da znaš da nijedan fakultet nije garancija za siguran i perspektivan budući posao, ali postoji način da sebi stvoriš što veće šanse za to, tako što ćeš se uključivati u prakse, usavršavanja i pronaći načine da se povežeš sa drugim ekspertima iz tvoje oblasti koji ti mogu biti vrlo značajni za budući posao. 
Iako ti sada opcija ispisivanja ili odustajanja od fakulteta deluje strašno, treba da znaš da je i takva situacija potpuno u redu. Ukoliko u bilo kom trenutku proceniš da studije psihologije ne odgovaraju tvojim potrebama i interesovanjima, potpuno je u redu da se predomisliš i upišeš drugi fakultet ili se posvetiš radu. Taj proces nije lak, posebno jer nosi sa sobom veliku dozu odgovornosti i rizika, ali ukoliko odabereš ono što tebi odgovara, verujem da će se na kraju isplatiti :)

Na kraju, diploma psihologa se može nostrifikovati (priznati) u drugim zemljama, ali sam proces priznavanja zavisi od zemlje do zemlje, u kontekstu trajanja procesa i potrebne dokumentacije. Mogućnosti zapošljavanja u drugim zemljama takođe se razlikuju od svake pojedinačne zemlje, tako da ukoliko već sada imaš ideju gde bi volela da živiš i radiš, možeš da istražiš opcije za psihologe u toj zemlji. :)