Pitanje savetnici

Da li da upišem Pravni fakultet u Beogradu?

Poštovani, nedavno sam se opredelila za ovaj fakultet jer sam shvatila da bih volela da se bavim advokaturom. Pritom, ne volim da učim hemiju i matematiku, a smatram da mi ne bi bilo zanimljivo da studiram neki jezik i sl. Medjutim, još uvek nisam donela konačnu odluku iz razloga što niko u mojoj okolini ne smatra da je ta odluka toliko dobra iz dosta razloga...”puno se uči, puno pravnika ima, teško ćeš naći posao”, šta Vi mislite o tome? Smatram da iako mislim da bih to volela, možda ipak treba više da se raspitam jer nisam dovoljno informisana.

1150
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Drago mi je da znaš šta želiš i što su tvoja interesovanja pronašla svoj put.

Pre svega, važno je da znaš određene uslove koje je potrebno ispuniti kako bi postala advokat. Kako bi ispunila svoju želju da se baviš advokaturom, neophodno je da nakon diplomiranja na pravnom fakultetu, prvo završiš pripravnički staž u advokatskoj kancelariji, posle čega bi usledilo polaganje pravosudnog ispita. Tek nakon položenog pravosudnog ispita možeš sa ponosom sebe nazvati advokatom. Tačno je da taj proces iziskuje dosta učenja i truda, međutim, ukoliko to zaista voliš, uz dobru organizaciju i adekvatno postavljanje prioriteta ceo taj proces će za tebe biti dosta lakši!

Ukoliko nisi spremna da se upustiš u ovaj proces koji vodi do advokatskog poziva, ne brini. Lista poslova kojima mogu da se bave osobe sa diplomom pravnog fakulteta je dosta dugačka. Diplomirani pravnik se prilično lako može zaposliti u različitim kompanijama gde bi se brinuo o sastavljanju ugovora i rešavanja određenih pitanja koja su vezana radno ili privredno pravo. Tu su i poslovi u pravosuđu kao što su tužioci, profesije notara, izvršitelja, poslovi u bankama, državnim institucijama, nevladinim organizacijama…

Dakle, činjenica je da postoji dosta pravnika ali i potražnja za njima je velika. Kompanije koje su raspisale konkurs za mesto pravnika možeš pronaći ovde.

Ukoliko odabereš ono što zaista voliš, možeš biti sigurna da ti i najteži zadaci neće pasti toliko teško i uživaćeš u onome što radiš!