Pitanje savetnici

Na studije u SAD - košarka i novinarstvo u paketu

Ubacila mi se jedna sasvim nova mogućnost pomoću koje ću spojiti i košarku i novinarstvo. Postoji agencija u Beogradu Pro futuro Sport) koja šalje dobre sportiste i učenike na studiranje u Ameriku. Imaš prava da biraš koji fakultet želiš da upišeš, a uporedo sa učenjem igraš košarku na koledžu.

Ta ideja mi se zaista dopada jer bi spojila 2 moje najveće ljubavi. Ali, Amerika je daleko... Imala bih prava da dolazim ukupno 3 meseca godišnje kući... Ali, ako zanemarim tu činjenicu (mada, možda ipak malo teže, jer sam zaista vezana i za porodicu i za prijatelje, ali se jako lako adaptiram na novu sredinu i ljude).

Prijemni mi je u maju. Polažem ispit na engleskom (i da, trenutno se spremam za advanced, ipak nemam taj rečnik potreban za polaganje prijemnog na engeskom). Zanima me tvoje misljenje?

Takođe, jedna bitna stvar jeste da ja ne želim da budem prosečan novinar koji će raditi za lokalne novine i lokalni radio. To meni nije dovoljno. Željna sam i uspeha i priznanja, iako sam svesna da ono ne dolazi posle pet minuta nekog rada, nego da se stiče godinama. Svesna sam da ću verovatno prvih godinu dana nositi šefu burek a ne biti profi novinar :) ali oke, o tom potom. Dakle, kako ti se čini ideja o studiranju u inostranstvu?

1007
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Pojavilo se jedno potpuno novo pitanje. Mislim da je ta odluka krajnje ozbiljna. O tome bi trebalo vrlo dobro da razmisliš i porazgovaraš sa roditeljima obavezno i vidiš da li imaš njihovu podršku, što je naravno poželjno:)

Ja smatram da je to odlična opcija za mladu osobu poput tebe. I kao što i sama kažeš to je opcija gde bi mogla da se posvetiš i fakultetu i košarci. I tamo je košarka na nekom drugom nivou u odnosu na ovu kod nas. Krajnje je sve to profesionalno i ozbiljno i to bi za tebe bilo kao jedno bukvalno poslovno iskustvo. Sa druge strane možeš da učiš, u stvari moraš tamo da ne bi bila izbačena iz tima:) I to je 4 godine koje relativno brzo prođu u tvojim godinama.

Naravno da nije lako biti odvojen od porodice i prijatelja, ali ako si već prilagodljiva, to je dodatan plus za tebe, osim toga, iskustvo koje ćeš tamo steći i sportsko i poslovno i obrazovno je zaista nemerljivo sa svim odricanjima. Ja sam uvek za to da osobe poput tebe odu, mislim da će ti, ako se odlučiš, to promeniti život i otvoriti vidike na jedan krajnje pozitivan način. A onda tako obogaćena uvek možeš ovde da se vratiš i gradiš dalje svoju karijeru i svoj život.

Ali mislim da ne moraš baš tako daleko da odlaziš trenutno. Nego se posveti ovoj odluci i dilemi da li otići ili ne. Ako se odlučiš na to, onda se spremaj i budi maksimalno vredna, za sportiste na američkim univerzitetima postoje posebne povlastice i poseban status, posebno stipendije. I mnogo je lakše poći tamo preko sporta nego na bilo koji drugi način. Ja te podržavam, šta god da ti treba javi mi se. Na našem sajtu imaš mali vodič o tome kako se upisuje faks u USA. A imam i kontakte nekih mladih ljudi koji su u USA pošli tako na sportsku stipendiju  i sada tamo uče. Sada mislim da ti je najbolje da se na to fokusiraš, pa kada doneseš odluku zajedno sa porodicom, onda da se usmeriš na sve korake koji slede bilo da je odluka za ostanak ili odlazak. 4 Feb 2010