Pitanje savetnici

Završavam osmi razred i planiram da upišem ekonomsku skolu.

Poštovani, završavam osmi razred i planiram da upišem ekonomsku skolu. Da li posle završene ekonomske škole mogu da upišem učiteljski fakultet ili vojnu akademiju. Hvala unapred na odgovoru.

430
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Uslovi za upis na Vojnu akademiju su sledeći: 

Osoba koja konkuriše za upis na Vojnu akademiju treba da ima završenu četvorogodišnju srednju školu, mora biti državljanin Republike Srbije, mora biti zdravstveno sposoban za školovanje (što utvrđuje nadležna vojnolekarska komisija), da je ostvarila najmanje dobar uspeh tokom svih godina školovanja, kao i na polugodištu završenog razreda, da imaa minimalno vrlodobru prosečnu ocenu iz vladanja i da se protiv njih ne vodi krivični postupak ili postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti. 

Dalje, u zavisnosti od smerova, postoje i posebni uslovi upisa: kandidati studijskih programa Vojnoelektronsko inženjerstvo, Vojnomašinsko inženjerstvo, Tehnološko inženjerstvo materijala i Vojnosaobraćajno inženjerstvo moraju da ispune uslove da su završili četvorogodišnju srednju školu tehničke struke ili gimnazije.

Ukoliko bi tvoj izbor bio neki od ovih smerova koje sam navela, sa ekonomskom srednjom školom ne bi ispunila uslove za upis. Međutim, ovo nisu jedini smerovi na Vojnoj akademiji - Sve smerove a i nešto više o Vojnoj akademiji možeš pronaći ovde

Možda ti svi ovi zahtevi deluju neostvarivo, ali ukoliko zaista to želiš i ukoliko budeš vredno učio i usavršavala svoja znanja i veštine, uspeh ti neće promaći!

Što se tiče učiteljskog fakulteta, jedini uslov za upis jeste završena srednja četvorogodišnja škola.

Nadam se da sam ti pomogla i ukoliko imaš još nekih informacija slobodno piši!