Pitanje savetnici

Mašinski fakultet ili neki društveni

Mašinski fakultet ili pak neki od društvenih... Četvrti sam razred gimnazije, jezički smjer. Odlična sam učenica i htjela bih se baviti nečim korisnim, a imam izrazite ambicije prema tehničkim fakultetima, ETF, mašinstvo i sl. Međutim, svi mi govore da je svaki od tih fakulteta težak, i kao da sumnjaju u mene.

Jedno vrijeme sam bila za društvene fakultete, tipa diplomatija, jezici, javna uprava, jer sam dosta uključena u nevladin sektor, ali mislim da ipak "nisam od toga", jer mi se to čini dosadnim, a nisam ni previše pričljiva, niti komunikativna, i ne preferiram rad sa dosta ljudi (da li to može biti prekretnica da se odlučim za mašinstvo?)

Volim tehniku i tehnologiju, ali me nekako strah tih tehničkih fakulteta... A ja sam se već počela spremati, probavam zavoljeti mašinske predmete. Iako sam jezički smjer, i imam izrazit dar za jezike (možda zbog jezičkog smjera svi nekako drugačije gledaju na to da se odlučim za tehnički fakultet, ali sam se za taj smjer odlučila jer je nastava fizike i hemije veoma loša u našoj školi, pa sam korisnijim smatrala jezike). Međutim mislim da jezici mogu i poslije mašinstva. Zanima me mišljenje sa Vašeg aspekta

1164
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Mislim da je tvoja odluka skoro jasna, samo ti je potreban neko ko će se slagati sa tobom da ti bude lakše. Ne dozvoli da niko utiče na tvoju odluku, pa ni ja. Ti ćeš taj faks studirati i ti ćeš raditi posle taj posao. Naravno, svako u tvom okruženju ima pravo na svoje mišljenje i neki sud o tome za šta si ti "rođena" a za šta ne. Ako ti neko deli savete i nagovara ili odgovara od nečega, trebalo bi da ti da valjane razloge za to. Pa ti onda o tome da razmisliš.

Ako si dobar đak, ako ti matematika, fizika idu dobro a uz to voliš tehničke fakultet, tj. čini ti se da ih voliš....ja mislim da treba ići tim putem. A ne da biraš neki faks čisto kao neko rešenje koje će sve zadovoljiti. Tehnički fakulteti, posebno ETF, jesu teški: Ali to je fantastičan faks i posle njega, posebno ako budeš dobar student, imaš dobre šanse za različite poslove u zavisnosti od struke koju na faksu izabereš. Mašinstvo nije sada toliko prohodno za poslove i mislim da je gori od ova dva izbora za devojku. Ali ETF preporučujem, ako si spremna da dobro radiš, učiš i trudiš se i ako misliš da ti tehnički predmeti mogu ići s obzirom na to da si sa jezičkog smera.

Razmisli dobro o svemu tome. Ne kažem da društveni nisu za tebe, ali iz ovoga što si izložila izgleda kao da ti tako misliš. 8 Feb 2010