Pitanje savetnici

Studije uz rad

Zdravo. Planiram da studiram zaštitu životne sredine uz rad i imam dve opcije: Beogradska politehnika ili Visoka tehnološka škola u Aranđelovcu (Akademija Šumadija). Imam slabo predznanje iz matematike i fizike pošto sam davno završio srednju školu. Ako bih izabrao Politehniku, tamo mogu da studiram na budžetu, ali tamo nemaju nikakve posebne olakšice za studente koji rade. Gradivo je isto kao i za redovne studente, nema posebnih termina za nastavu, sa svakim profesorom posebno se prave dogovori...ali je moguće studirati na budžetu. Što se tiče škole u Aranđelovcu, oni koji rade imaju status studenta koji studira uz rad. Postoji olakšano gradivo kao i posebni termini za nastavu radnim subotama. U ovom slučaju, studenti koji rade su obavezno samofinansirajući. Školarina nije skupa, ali se plaća u svakom slučaju, dok su sami uslovi studiranja dosta lakši upravo zato što je sve organizovanije i prilagođeno nama. Pa se ja sad dvoumim između ove dve škole, zanimaju me vaši saveti i mišljenje.

571
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Ohrabrujuća okolnost je ta što se svako znanje, svaka veština i sposobnost mogu unaprediti! Ukoliko si zaboravio dosta gradiva iz fizike i matematike, uvek postoji mogućnost da se podsetiš tog znanja i unaprediš ga dodatno.

Kao i u svemu u životu, pa tako i u usavršavanju nekog znanja ili veštine, od presudnog je značaja tvoje angažovanje i to koliko se ti posvetiš gradivu i savladaš ga. Ukoliko budeš vredno učio i/ili vežbao zadatke samostalno ili ako budeš angažovao nekog profesora matematike koji bi ti pomogao i držao privatne časove iz matematike i fizike, verujem da ćeš uspešno savladati taj izazov! 

Što se tiče tvog odabira, jako je važno da razmotriš sve opcije koje nude obe institucije. Sebi možeš olakšati tako što ćeš na papir napisati sve dobre i lose strane obe institucije i na kraju ih uporediti, te doneti konačnu odluku. Razmisli o tome koja opcija ti može doneti više benefita, i to ne samo u kontekstu studija - tu je i momenat potencijalne selidbe, mogućnosti za usavršavanje, sam program studija koji manje ili više odgovara tvojim interesovanjima…

Kako bismo ti olakšali donošenje odluke, u produžetku ti ostavljam linkove u kojima možeš saznati detaljnije informacije o ovim institucijama:

Beogradska politehnika: https://www.politehnika.edu.rs/upis/informacije-upis/szz 

Visoka tehnološka škola u Aranđelovcu: https://ar.asss.edu.rs/studije/zastita-zivotne-i-radne-sredine/dodatne-informacije/ 

Ukoliko na njihovom sajtu ne možeš naći sve informacije koje te zanimaju, možep ih pozvati i raspitati se. U produžetku ti ostavljam kontakt telephone ovih institucija:

Beogradska politehnika: 011/2633127

Visoka tehnološka škola u Aranđelovcu: 034/6701820