Pitanje savetnici

Strukovni medicinski radiolog

Pozdrav, završio sam srednju medicinsku školu i od prvog razreda sam imao plan i želju da upišem fakultet ili visoku školu za smjer strukovnog medicinskog radiologa, pa kasnije za specijalistu ili inženjera radiologije. Međutim, imam jednu dozu straha od zračenja, prije svega jer mi je nepoznato. Imate li informacije o količini i štetnosti zračenja i šta mislite o tome, da li je vrijedno da me to sputava. Volim medicinu i tehnologiju, pa kroz radiologiju mogu to dvoje da spojim. Ako ne to, šta mislite o studijama i karijeri sanitarno-ekološkog inženjera, čuo sam da je poprilično teško pronaći posao i da plata nije nešto velika. Šta vi savjetujete? Hvala unaprijed.

3385
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Pre svega, važno je da znaš da radiolozi, gde god radili, vode brigu o zaštitnim merama kako bi pacijente, sebe i saradnike zaštitili od zračenja. Ukoliko zaista voliš i želiš da se time baviš u budućnosti, strah od zračenja ne bi trebalo da te sputava, jer, kao što rekoh, zaštitna oprema je obavezna na tom radnom mestu. Pritom, radiološki tehničari u radioterapiji imaju benificirani radni staž, gde se za 12 meseci rada zapravo računa 15 meseci rada. 

Što se tiče tvoje želje da budeš sanitarno – ekološki inženjer, sve informacije o tom studijskom progamu možeš pronaći ovde, dok sve informacije o opisu posla i mestima na kojima možeš da radiš možeš pronaći ovde

Kada je u pitanju mogućnost zapošljavanja, važno je da znaš da nijedan fakultet sam po sebi nije garancija za posao a visina plate u velikoj meri zavisi od iskustva koje stekneš tokom i nakon studija, tvog truda koji ulažeš i prostora za napredovanje koji postoji na tom radnom mestu. 

Sve u svemu, oba zanimanja u kojima se pronalaziš su jako lepa i korisna za društvo. Za koje god se zanimanje odlučiš, kroz njega ćeš pomoći mnogim ljudima, direktno ili indirektno, i upravo je to ono što ova zanimanja čini još lepšim.