Pitanje savetnici

Kriminalističko-policijska ili Vojna akademija

Poštovana, treći sam razred srednje škole, odličan sam đak i sportista, planiram da konkurišem na Kriminalističko-policijsku i na Vojnu akademiju. Problem je u tome što ne mogu da odlučim koju bih upisala.

Kada stavim na papir sve dobre i loše strane, još više sam zbunjena. Vojna akademija je na boljem glasu, obezbeđen je posao po završetku, disciplina je na nivou, i sve ostalo je ok, ali jedino što mi se ne sviđa je to što te oni posle rasporede gde ćeš da radiš.

Najviše bih volela da ostanem u Beogradu u nekoj od jedinica. Što se tiče KPA, njihovi studenti se jako žale, nije baš na dobrom glasu, disciplina je na veoma niskom nivou, a nije ni zagarantovan posao posle završene Kriminalističko-policijske akademije. Veoma sam upućena u situacije obe akademije i ostalih informacija vezanih za njih (zaposlenje, studije, itd.), ali i dalje ne mogu da odlučim koju bih upisala.

Oba poziva volim, možda malo više policiju, ali sam se jako razočarala u funkcionisanje njihove akademije. Bila bih Vam veoma zahvalna na pomoći!

1034
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Očigledno je da si ti mnogo bolje upućena u razlike i sličnosti, kao i prednosti i nedostatke ove dve akademije od mene. Ne mogu reći da znam više od tebe da bih mogla adekvatno da ti odgovorim na taj deo pitanja. Ono što je bitno za tebe kada biraš svoju obrazovnu opciju jeste to da imaš još dovoljno vremena, jer svakako moraš prvo završiti još jednu i po godinu srednje škole.

Druga stvar jeste da razmišljaš o onome šta bi posle akademije (jedne ili druge) volela da radiš unutar tog sistema. Koji i kakav posao bi te zadovoljio na neke duže staze. Pokušaj da se raspitaš o tome kakve su dalje mogućnosti u oba pravca za neko dalje napredovanje i izbor posla posle nekoliko godina rada u sistemu. Akademiju ćeš brzo završiti i onda je bitno koji od ponuđenih poslova će ti više odgovarati. Koliko opcija nudi ili smanjuje ova reforma unutar vojske. Da li je to nešto što ti ide ili ne na ruku? Razmišljaj o tome i o mogućim poslovima koje bi kasnije uz dalje školovanje i unapređenja mogla da imaš. Pokušaj da zamisliš svoju karijeru malo dalje u budućnost i da vidiš koje od ove dve opcije ti nudi više koja će bolje zadovoljiti tvoje potrebe i ambicije. 10 Feb 2010