Savetnica

Imam zvanje profesor istorije, i želim da upišem master

Pitanje:

Pozz. Ja sam završio fakultet istorije i imam zvanje profesor istorije ali zakon traži da moramo da imamo master ako hocemo da radimo u prosveti. Koji master mogu da upisujem osim istorije ? Može li Diplomatija ili Pravni fakultet ? Hvala unapred

Odgovor:

Pre svega, sve pohvale za završene osnovne studije! :)

Postoji Pravilnik o vrsti stručne spreme nastavnika i stručnih saradnika, koji možeš da pogledaš ovdekoji definiše sa kojim zvanjima možeš raditi u školi i predavati određene predmete. Konkretno, za predavanje istorije u školi je potrebno da imaš zvanje profesora istorije, diplomiranog istoričara, diplomiranog istoričara - mastera, ili master istoričara. 

Sa druge strane, ukoliko su tvoja interesovanja usmerena ka pravu ili diplomatiji i želiš da se usmeriš ka tim oblastima, postoji mogućnost da upišeš master prava. Npr. Pravni fakultet u Kosovskoj Mitrovici dopušta upis na master studije kandidatima koji nisu završili prava, uz polaganje diferencijalnih ispita. Pored ovoga, u našoj bazi fakulteta koju ćeš pronaći ovde možeš da istražiš još neke opcije za upis master studija na drugim fakultetima. 

278
18.11.2020
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.