Pitanje savetnici

Posao nakon završenog smera Javna uprava

Ako zavrsim na Bapussu smer Javna Uprava, koje poslove mogu da radim i da li mogu da kasnije odradim nesto dodatno da bih mogla da budem advokat, posto po završetku ovog smera dobijam naziv Strukovni Pravnik?

1280
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Nakon završenog smera Javna uprava možeš da se baviš različitim poslovima u državnim i lokalnim samoupravama, koji se najviše odnose na administrativne poslove. Tu mogu spadati zadaci poput sastavljanja ugovora, priprema različitih tendera, prikupljanje podataka i dokumentacije, pisanja izveštaja... Konkretna zaduženja će zavisiti od same uprave u kojoj ćeš raditi i od specifičnih zadataka koji se obavljaju u okviru njihovog delovanja.

Prema Zakonu o pravosudnom ispitu, da bi postala advokat potrebno je prvo da završiš pravni fakultet, nakon toga je potrebno da stažiraš kao pripravnik u advokatskoj kancelariji dve godine i na kraju da položiš Pravosudni ispit. Nakon ovih koraka dobijaš zvanje advokata. U ovom trenutku nije zakonski omogućeno da pojedinci koji nisu diplomirali na Pravnim fakultetima polažu pravosudni ispit. 

Ipak, ukoliko je to tvoja želja, postoji mogućnost da nakon zavrešene visoke škole, upišeš i Pravni fakultet. Iako bi sa studijama krenula od početka, ukoliko postoji preklapanje određenih sadržaja i ispita, postoji mogućnost da bi ti određeni ispiti bili priznati.