Pitanje savetnici

Ekonomija, FON ili psihologija

Dvoumim se oko tri fakulteta. Prvi je ekonomija, ali meni je loša strana matematika, a na smeru koji bih uzeo imao bih 2 godine matematičke zadatke. Drugi je FON. Čuo sam da je lakši, ali mi je za upis potrebna matematika. I kao krajnja mogućnost je psihologija. Čuo sam da je dosta teška (postoji i smer na fakultetu bezbednosti za ljudske resurse), mada sa time može i psiholog da radi ili ne?

850
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Četvoroumiš se:) Nije mi skroz jasna tvoja dilema. Zato što ne iznosiš šta voliš i šta te interesuje. Naveo si četiri fakulteta ali mi nije najjasnije po kojem kriterijumu si ih izabrao.

Kada razmišljaš o faksu, bitno je osim razmišljanja o predmetima, materiji i te četiri godine koje ćeš učiti i polagati ispite da se pozabaviš vrstom poslova koje svaki od fakulteta nudi. Ove 4 opcije se među sobom dosta razlikuju.

Ekonomija - u pravu si da ima matematike, u zavisnosti od smera manje ili dosta. To je na tebi da proceniš da li bi te to kočilo u toj meri da bi trebalo da odustaneš od te opcije unapred. Razmisli dakle i o poslovima koje bi mogao kao ekonomista da radiš, ako ne znaš koji su, ja ću ti objasniti.

FON - koliko ja znam ima dosta ekonomije, ili može da ima. Pogledaj na sajtu fakulteta. I oni imaju tri opcije među smerovima, koji se dosta razlikuju. Neki od njih su opterećeni matematikom dosta. Opcije za posao su u nekoliko različite od ekonomije a negde se i poklapaju.

Bezbednost i psihologija su dve različite priče. Iako na faksu bezbednosti postoji smer ljudski resursi, ipak to im nije dovoljno zajednička crta. Posao u ljudskim resursima kod nas uglavnom obavljaju psiholozi i ekonomisti, a nekada i sociolozi ili neki drugi "društvenjaci". Ali mislim da ima najviše psihologa ili onih koji su išli na master iz ljudskih resursa.

O psihologiji kao opciji faksu i zanimanju imaš jedan tekst na Minglu: http://www.mingl.org/karijera/zanimanje_meseca.php/2007/10/23/psiholog.html Takođe ti savetujem da pročitaš malo pitanja i dogovore na Minglu, sva ova četiri pomenuta faksa, koji su tvoje opcije, često se u pitanjima pojavljuju, nekad u različitom kontekstu, pa će ti možda biti od pomoći. Slobodno se javi opet ako ti se dilema konkretizuje. Za sada sam mogla samo ovoliko da rasčlanim, zato što mi tvoja pozicija i tvoje želje nisu najjasnije. 12 Feb 2010