Pitanje savetnici

Kako se postaje istražni sudija?

Zanima me kako se postaje istražni sudija i šta je njegov posao?Razlika između Istražnog sudije i tužilaca?I razlika istražnog sudije i sudije?Da li će biti posla za istražnog sudiju u narednih pet godina?

3031
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Kako bi postala sudija, potrebno je da prođeš nekoliko koraka.Pre svega, potrebno je da završiš Pravni fakultet i položiš pravosudni ispit. Takođe, buduće sudije moraju upisati i završiti Pravosudnu akademiju za koju se polaže prijemni ispit in a kraju, potreban je određen broj godina iskustva kako bi dobila zvanje sudije. Kada je u pitanju razlika između sudije i izvršnog sudije, ne postoji jasna granica. Svaki sudija je sudija, samo se razlikuje oblast njegovog deolovanja, odnosno grana prava za koju se opredeli. Opis posla sudije je sledeći: suđenje u krivičnim predmetima izvršiocima krivičnih dela, rad na obradi krivičnih predmeta i priprema za suđenja za sledeći dan, obrada pošte itd… 

Što se tiče javnog tužioca, on radi u javnom tužilaštvu i da bi radila kao javni tužilac, potrebno je da imaš završen Pravni fakultet, nakon čega je potrebno završiti pripravnički staž i položiti Pravosudni ispit, i nakon toga potrebne su godine rada i iskustva da bi se došlo do ove pozicije.. Javno tužilaštvo je samostalni državni organ koji je po zakonu nadležan da goni učinioce krivičnih i drugih kažnjivih dela i da preuzima mere za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. U skladu sa tim, osnovno ovlašženje javnih tužilaca je gonjenje učinilaca krivičnih dela za koja je propisano da se gone po službenoj dužnosti. U tu svrhu, javni tužilac rukovodi predistražnim postupkom u okviru koga ispituje okolnosti učinjenih dela i sprovodi istragu radi utvrđivanja da li postoje osnovi za optuženje (po pravilu uz pomoć policije). On podiže i zastupa optužbu pred nadležnim sudom i izvodi dokaze radi utvrđivanja krivične odgovornosti optuženih lica, a može da preduzima i druge radnje kada je određeno zakonom. 

Ukoliko sam nešto propustila, dodatne informacije možeš pronaći u zakonima koje možeš pronaći na sledećim linkovima:

- https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_uredjenju_sudova.html 

- https://www.paragraf.rs/propisi/ustav_republike_srbije.html 

- https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_javnom_tuzilastvu.html